Arbetsmarknadsministern: ”Väcker en hel del frågor”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en sak att vara på praktik i två-tre månader. Det är en helt annan sak att jobba utan betalning i fem år. Så kommenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) gratisjobbandet i Hultsfred.

Ylva Johansson var på heldagsbesök i Hultsfred på onsdagen, bland annat för att besöka Arbetsförmedlingen och ett asylboende. Hultsfreds kommun hör ju till de kommuner som tar emot flest asylsökande.

Samma dag avslöjades det att asylsökande i flera år har arbetat med att renovera lägenheter, utan att få betalt. Ylva Johansson betonade att det är viktigt att man är aktiv under tiden som asylsökande, men hon blir fundersam när hon hör talas om det som hänt i Hultsfred:

– När jag tar del av den här granskningen väcker det en hel del frågor som jag vill ha svar på. Det är inte meningen att man ska utföra ett vanligt arbete utan betalning eller ta jobbet från någon annan byggnadsarbetare som skulle ha haft jobbet i stället. Det är därför jag tycker att uppgifterna från Migrationsverket väcker en hel del frågor.

– Det är en sak att vara på praktik i två-tre månader. Det är en helt annan sak att jobba gratis i fem år!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.