Hör Susanna Arwins reaktioner efter att hennes ”Väsktanten” gjort viral succé i USA. Foto: Susanna Arwin/Faksemil

Konstnären om oväntade väsktant-hajpen: ”Skulpturen har fått upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Statyn “väsktanten” gör viral succé i USA och lyfts fram under Black lives matter-folkrörelsen.

– Det känns som skulpturen fått upprättelse, säger Susanna Arwin som är konstnären bakom det omstridda verket.

Under den senaste tidens Black lives matter-demostrationer har statyer av historiska personer vandaliserats. I amerikanska sociala medier har istället Susanna Arwins staty – Med handväskan som vapen, mer känd som ”väsktanten”, – lyfts fram som en favorit

– Jag är absolut inte för vandalisering men jag kan förstår varför. Väsktanten som är en symbol för civilkurage behövs antagligen i dag, säger Susanna Arwin till SVT. 

Tantstatyn i Växjö

Symbol för civilkurage

Statyn är inspirerad av ett fotografi av Hans Runesson som togs 1985 under en nazistdemonstration i Växjö. Verket som föreställer en äldre dam som slår sin handväska mot en demonstrant har varit omstridd och både Växjö och Varbergs kommun har tidigare tackat nej till den.

Debatten om väsktanten blev så het att Susanna Arwin till slut valde att lämna Åby norr om Växjö. I dag är hon istället bosatt och verksam på Värmdö utanför Stockholm.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet