Under sommaren ordnar de flesta småländska kommuner så kallade feriejobb till gymnasieungdomar. Jobben är ett sätt för unga att få en arbetsmerit på sitt cv, tjäna lite extra pengar, och att ha något att göra under tre sommarveckor.
Men feriejobben är inte för alla. SVT Nyheter Smålands kartläggning visar att de flesta småländska kommuner kräver att de sökande ungdomarna ska var folkbokförda i kommunen, och därmed att de har uppehållstillstånd och svenskt personnummer.
”Om jag inte jobbar finns inget att göra”
Amanuel Ghirmay är 17 år och kom ensam från Eritrea förra sommaren. I år sökte han sommarjobb inom äldrevården i Mönsterås kommun, där han bor, men fick nobben eftersom han då ännu inte fått sitt uppehållstillstånd.
Att han fick det bara några dagar senare spelade föga roll.
– På vintern studerar jag i skolan, men på sommaren finns inget att göra. Därför ville jag ha ett sommarjobb. Om jag jobbar tänker jag inte så mycket på min familj och på andra saker. Om jag inte jobbar finns inget att göra. Bara sova. Det blir jobbigt, säger Amanuel Ghirmay.
Lokalpolitiker vill att ändra kriterierna
En av dem som lyft frågan om asylsökande ungdomars bristande möjlighet att få feriejobb är Mönsteråspolitikern Daniel Backenius (C). Till vardags jobbar han som ansvarig för ett antal kommunala HVB-hem för ensamkommande.
Han har skrivit en motion för att ändra kommunens kriterier för att få söka feriejobben. Motionen behandlas nu av kommunstyrelsen, som kommer att ta ställning till den i höst.
– Det har med integrationen att göra i stort. I stället för att ungdomarna ska gå en hel sommar utan att göra någonting tror jag att de hade uppskattat mer att vara delaktiga i samhället, precis som övriga gymnasieungdomar får, säger han.
Finns lediga sommarjobb kvar
Enligt David Zedig på personalavdelningen i kommunen så har söktrycket till sommarjobben varit något lägre i år äm i fjol och därför finns det just nu 15 lediga platse.
– Det är därför jag tycker det är konstigt att Amanuel inte kunde fått jobba, säger Daniel Backenius. Det känns ju dumt att de inte nyttjas.
Andra sommaren utan något att göra
Många asylsökande får vänta länge på sina beslut om uppehållstillstånd. Trots att Amanuel Ghirmay nu har uppehållstillståndet klart blir det nu andra sommaren i Sverige han är utan sysselsättning.
Vad hade du velat jobba med i kommunen?
– Jag vill hjälpa gamla människor, det hade jag hoppats, säger han.
Kommunerna som kräver folkbokföring för feriejobb
- Växjö
- Uppvidinge
- Älmhult
- Tingsryd
- Ljungby
- Kalmar
- Mönsterås
- Borgholm
- Nybro
- Högsby
- Oskarshamn
- Västervik
- Torsås
- Alvesta
Fotnot:
Informationen är hämtad från respektive kommuns hemsida.
I Markaryd, Emmaboda, Vimmerby och Hultsfred finns folkbokförningskravet inte med i de skrivna kriterierna.
Mörbylånga kommun har ingen information om feriejobb på sin hemsida.