Bild på vapen från 46-åringens dator/Huset som utsattes för handgranatsprängningen. Foto: Polisen/SVT

Åtalas efter sprängning av handgranat i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

En 46-årig man från Nybro åtalas i dag misstänkt för inblandning i sprängningen av en handgranat i Kalmar i november förra året.

Handgranaten kastades mot en fastighet som var under renovering för att sedan bli ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi kan binda honom till att han hanterat granaten innan den briserade och har hittat hans DNA, men vi vet inte exakt vad han gjort, säger Marcus Jägerbrink som är polisens spaningsledare.

Handgranat exploderade i Kalmar

46-åringen åtalas för ”synnerligen grovt vapenbrott” och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Förutom inblandningen i sprängningen av handgranaten åtalas han för innehav av flera automatvapen.

– Det är fyra militärvapen vi hittat, det är tunga vapen framför allt kulsprutan och vi har uppgifter om att han haft handgranater, säger Marcus Jägerbrink.

Efter händelsen där en handgranat sprängdes i Kalmar var mannens namn ett som dök upp i arbetet och polisen började kolla upp honom mer noga, bland annat genom yttre spaning och hemlig telefonavlyssning.

Hittade automatvapen

– Vi hade flera olika ingångar när vi började utreda sprängningen och den nu åtalade mannen blev vi tidigt intresserade av. Spaningen mot honom gjorde att vi den 27 januari kunde gripa honom när han gömde ett automatvapen i skogen utanför Nybro, berättar Marcus Jägerbrink.

Efter att polisen gått igenom hans dator och telefon har bilder på flera militära vapen hittats och vid en husrannsakan hos en vän till mannen hittades tre av vapnen gömda bakom en vägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handgranat exploderade i Kalmar

Mer i ämnet