Många på sociala medier har riktat skarp kritik mot Guldfesten i Kalmar. Foto: TT och privat

Bara män bokades på Kalmar kommuns företagsgala

Uppdaterad
Publicerad

När näringslivsprofilen Johanna Wihl såg programmet till näringslivsgalan Guldfesten i Kalmar noterade hon att 20 av 20 föreläsare var män. Efter det skrev hon ett uppmärksammat inlägg i sociala medier.

”Inte en enda kvinna har tydligen något att komma med i det hörsammanhanget??? Det är 2017 och vi raljerar över hur det ser ut närvår statsminister besöker Iran. Jag hade hoppats på att vi skulleha kommit längre”, skrev hon i inlägget.

Det är först gången som det anordnas en föreläsningsdag i samband med den årliga näringslivsgalan i Kalmar. Evenemanget ska hållas 3 mars och temat är ”Framtidens Företagsamhet”.

Bara män i programmet

Programmet för dagen går att hitta på Guldfestens sajt och där går det att läsa att 20 av 20 föreläsare är män. Bakom evenemanget står Kalmar kommuns näringslivskontor.

–  När jag såg det  blev jag sur, förbannad och besviken. Är det här bilden vi vill visa av Kalmars näringsliv? Enbart karlar i ungefär samma ålder? Som offentlig aktör bör man har ett ansvar för det. Det handlar om Kalmars framtida näringsliv. Han man ingen plan eller strategi, säger Johanna Wihl till SVT Nyheter Småland.

Många har reagerat

Efter att hon skrivit inlägget har många hört av sig och uttryckt att de känt likadant. 

– ”Gud det här är inte klokt” har många sagt till mig, berättar Johanna Wihl.

I inlägget skrev hon också att det finns massor med kvinnliga föreläsare som kommunen skulle kunna ha kontaktat.

– Jag hoppas det leder till något bra och  att kommunen jobbar med det på ett bättre sätt framöver. Lär utav misstagen och gå vidare, tycker hon.

Kommunalråd: ”Det här är pinsamt”

SVT Nyheter har försökt nå kommunalråd Johan Persson (S) och näringslivschef Thomas Davidsson för en kommentar, men inte lyckats.

Till P4 Kalmar säger han att Kalmar kommun inte ska medverka i program som inte är jämställda, samt att han förstår den kritik som riktats mot snedfördelningen.

– Kalmar är en av landets mest jämställda kommuner, enligt SKL. Så det här är pinsamt, säger Johan Persson till P4 Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.