Arkivbild på bosniska barn. Foto: TT

Barnen som flydde krigets Bosnien har lyckats i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Jan Ekberg vill nu se fördjupade studier av varför flyktingarna som kom hit från Bosnien under 90-talet lyckats så bra i det svenska samhället.

Det har gått bra för flyktingarna som kom till Sverige från Bosnien under 90-talet, det har forskning visat på tidigare. Och även de som kom hit som barn har hög sysselsättning, visar fortsatta studier gjorda av Jan Ekberg vid Linnéuniversitetet.

Jan Ekberg publicerade i veckan sin forskning i tidskriften Ekonomisk debatt. Där redovisar han hela processen, från att bosnierna kom till Sverige under tidigt 90-tal, fram till 2013.

– Förutom att sysselsättningsgraden för den här gruppen är hög i dag, så har jag också tittat på de bosnier som var barn när de kom – de som genomgått svensk skola och nu är 20-30 år. Även de har hög sysselsättningsgrad – till och med lite högre än infödda svenskar, berättar Jan Ekberg.

Även kvinnorna från Bosnien har hög sysselsättningsgrad för att vara flyktingar.

Mindre risk för diskriminering

Jan Ekberg har flera tankar kring vad det kan bero på.

– Dels att bosnierna är en europeisk grupp – så det är mindre risk för diskriminering. Sedan har de ett skolsystem som liknar det skandinaviska. De har dessutom troligen kunnat tillgodogöra sig det svenska språket bra, säger Jan Ekberg.

Önskar fördjupade studier

Samtidigt vill han gärna se fördjupade studier av förloppet.

– Vi kan bara ha lite hypoteser men egentligen vet vi inte. Vad man skulle vilja få grepp om lite mer är till exempel hur insatserna i integrationspolitiken sett ut, säger Jan Ekberg.

Hans är själv intresserad av att fortsätta följa de bosnier som kom hit som barn.

– Ibland framställs det som att invandrarbarn har det svårt på olika sätt. Men det kan vi inte se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.