Rebecca Ponce menar att barnens rättigheter kränks. Foto: TT/Privat

Lärare kräver att utvisningar till Afghanistan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

300 av landets lärare gör uppror mot regeringens beslut att skicka tillbaks barn till Afghanistan. En av dem är Rebecca Ponce, lärare på Västerviks gymnasium.

På tisdagen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel där 300 lärare kräver att utvisningar av elever till Afghanistan stoppas. Flyktingpolitiken gör att de inte kan utföra sitt uppdrag och barnens rättigheter kränks, skriver de i artikeln.

Gymnasieläraren Rebecca Ponce har nyligen börjat arbeta i en språkintroduktionsklass på Västerviks gymnasium där hon varje dag möter elever som riskerar att utvisas.

– Jag känner mig upprörd och ledsen. Det är svårt att förklara varför vissa av barnen får stanna och andra inte. Man krossar deras framtid och drömmar, säger hon.

Elever med hög motivation

En del elever har gått länge i skolan tidigare, några i bara ett par år. Andra är analfabeter och har börjat skolan först när de kommit till Sverige.

– De här eleverna är ofta extra motiverade. En del klarar att hålla modet uppe men det finns också elever som inte ens orkar gå upp ur sängen och ta sig till skolan efter det här, säger Rebecca Ponce.

Hon menar att det är svårt att bedriva undervisning som ska utgå från barns rättigheter som finns i barnkonventionen och skollagen med så osäkra omständigheter. Det är också svårt för eleverna att ta till sig kunskap och integrera sig i samhället. Ibland kan det dröja länge mellan beslut och verkställande av utvisningen.

– En elev som nämns i artikeln är 15 år nu och har fått besked om att han ska utvisas när han blir 18. Då är det svårt att hitta motivation till livet här, säger Rebecca Ponce.

Avtal med Afghanistan underlättar utvisning

Sveriges återtagandeavtal som blev klart i år innebär att Afghanistan går med på att medborgare skickas tillbaka, vilket gör det lättare att verkställa utvisningar av de som fått avslag på sin asylansökan, oavsett om det sker frivilligt eller med tvång.

– Det är en framgång för Sverige, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT tidigare i oktober.

Nobelpristagaren Malala Yosafzai sköts i huvudet när hon stod upp för flickors rätt till utbildning. En övervägande del av de afghanska barn som är i Sverige är pojkar men riskerar ändå att inte kunna gå i skolan i Afghanistan. Skolsystemet där är svagt, flera regioner kontrolleras av talibaner och vissa grupper av människor förtrycks.

Flera av Rebecca Ponces elever har inte någonting att återvända till i Afghanistan och en del har inte ens bott i landet, utan arbetat i Iran.

– Många tillhör folkgruppen hazarer som är extremt förtryckta i Afghanistan. Barnen kan skickas till områden som UD avråder svenskar från att resa till, säger Rebecca Ponce.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.