Berg – 700 namn ska öppna kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

På söndag lämnas 700 namnunderskrifter in för att snabba på processen kring Bergs kyrka som sedan två år tillbaka är stängd på grund av mögel.

– Ingenting har hänt och de har inte sagt någonting om saken. Vi är rädda att kyrkan mitt i byn bommas igen och står som ett skelett i flera generationer, säger Cecilia Zadig, en av de bybor som engagerar sig i kyrkan.

De 700 namnunderskrifterna kommer att lämnas till Birgitta Johansson, ordförande i samfällda kyrkofullmäktige och till Hans Falk, kyrkorådets ordförande för Aneboda, Asa och Bergs församling.

Bergs kyrka

”Har tagit lång tid”

Hans Falk förstår att de boende i Berg börjar bli frustrerade.

– Det är väldigt positivt att man ställer upp för kyrkan förstås. Allmänt kan jag säga att utredningen och förslag till åtgärd har tagit lång tid, säger han.

500 000 kronor har redan avsatts för en utvärdering av kyrkans skador och åtgärdsbehov. Under hösten ska en kalkyl för vad det skulle kosta vara klar, därefter fattas beslut om en eventuell renovering.

– Vi vill bara ha kyrkan öppnad. Att de kommer till klarhet om det behöver renoveras och i så fall göra det och öppna den, säger Cecilia Zadig.

Marie Askelöf

marie.askelof@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergs kyrka

Mer i ämnet