Bergkvarabuss höll inne på pengar till lettiska chaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Det tog fyra månader innan Bergkvarabuss betalade ut hela den summa som de lovat till de lettiska chaufförer som tvingats jobba för företaget för slavlöner via ett bemanningsföretag. Det avslöjar internetsajten stoppafusket.se.

Det var under 2012 som de lettiska chaufförerna togs in för att köra bussturer i Norge. Deras arbetsgivare var formellt det lettiska bemanningsföretaget ”Billig Arbetskraft” men de körde för Bergkvarabuss, som är Sveriges största privata bussföretag med huvudkontor i Kalmar.

30 kronor i timmen

Chaufförerna var lovade tre månaders arbete med en lön på knappt 30 kronor i timmen och ett traktamente på 365 kronor om dagen. Men efter första utbetalningen tog det stopp. De fick inga mer pengar. De jobbade alltså gratis de resterande två månaderna.  

Bergkvarabuss lönedumping

När internetsajten stoppafusket.se skrev om det här under våren 2013 reagerade fackförbundet Kommunal. Intaget av den lettiska firman hade inte förhandlats och förbundet började driva en skadeståndsprocess mot Bergkvarabuss.

”Måste förhandlas”

– Vi fick inte vetskap om att de hade tagit in andra företag som ska utföra våra medlemmars arbete på Bergkvarabuss. Vi menar att de måste förhandla med oss enligt medbestämmandelagen, säger Anna Bexell som är ansvarig ombudsman på Kommunal Sydost.

I oktober menar Kommunal att man nådde en överenskommelse om att Bergkvarabuss skulle betala totalt 60 000 kronor i skadestånd. Kommunal ville att chaufförerna skulle få pengarna.

Inte eniga

Men i februari i år hade fortfarande inte enda krona betalats ut. Kommunal tog åter kontakt med Bergkvarabuss.

– Det visade sig att vi inte var överens i alla fall. Eftersom vi hade olika åsikter om vad vi kommit överens om började vi då diskutera att ta tvisten till central nivå, berättar hon.

Dröjde fyra månader

Då ändrade sig Bergkvarabuss. Men pengarna betalades ändå inte ut i sin helhet förrän måndagen 10 mars. Det hade då gått fyra månader från de första förhandlingarna. Anna Bexell förstår inte varför det tagit sådan tid.

– Jag kan inte förstå varför inte hela beloppet betalades ut på en gång när vi väl var överens. Men det kanske kan ha med lettiska skatteregler att göra, säger Anna Bexell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergkvarabuss lönedumping

Mer i ämnet