Sjuksköterskan Maria Johansson tror att stägningen är permanent

Bestörtning efter besked om stängda vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor gör nu att landstingsledningen i Kalmar län valt att dra in 75 vårdplatser. Och i Oskarshamn, som är en av de drabbade orterna, har personalen tagit beskedet hårt.

– En del gråter, känner bestörtning, förtvivlan. Det vi har arbetat för och byggt upp raseras nu. Vi tror inte att det här är en tillfällig lösning vi befarar att det är andra tankar bakom och att det faktiskt handlar om en nedläggning, säger Maria Johansson, sjuksköterska vid Oskarshamns sjukhus.

Tillfällig åtgärd enligt ledningen

Omkring 75 patientplatser i Kalmar läns landsting kommer att dras in under några månader i höst. Ett 30-tal platser rör vardera Kalmar och Västerviks sjukhus.

Vid sjukhuset i Oskarshamn handlar det om ett tiotal vårdplatser. Enligt landstingsledningen är det en tillfällig åtgärd. För Maria Johansson och hennes arbetskamrater på avdelning sju vid sjukhuset kom det beskedet som en chock.

– Tittar vi på fjolåret så gjorde vi ungefär 550 undersökningar och ingrepp här och det finns inte plats för de patienterna någon annanstans, säger hon.

Ska inte drabba de akut sjuka

– Vi har ju verkligen tittat på var det är möjligt att dra ner och vi kan dra ner där det är planerad verksamhet. Sen har vi ett mycket högt tempo i vår verksamhet både i mottagning och i operation och det tempot måste vi sänka under en period.

Vad får det här för konsekvenser för sjuka människor i Kalmar län?

– Det får inga konsekvenser för de akut sjuka patienterna och vi gör också bedömningen att det inte kommer att märkas särskilt mycket på den planerade verksamheten heller, säger Ragnhild Holmberg, sjukvårdsdirektör Kalmar läns landsting.

Kommer ni att öppna de här vårdplatserna igen?

– Det är viktigt att det här är en temporär lösning så planen är att vi ska öppna efter oktober, säger Ragnhild Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.