Företaget som tillverkat bettskenan ska nu redovisa för läkemedelsverket vad den innehåller. Foto: SVT

Bettskenan utreds av Läkemedelsverket

Publicerad

Det företag som tillverkat bettskenan som mannen måste nu redovisa för läkemedelsverket vad plasten innehåller.

Mannens anmälan, som gjordes tillsammans med hans tandläkare, skickades till Läkemedelsverket. De ansvarar för att medicintekniska produkter, så som bettskenor, är ofarliga att använda och fyller sin funktion.

– Nästa steg är att tillverkaren gör sin egen utredning för att se om det finns något fog för anmälan. Det är tillverkaren som vet vad man blandat i hop i plasten och ska uttala soig. Finns det kopplingar mellan bettskenan och mannens besvär så ställer lagstiftningen krav på att de vidtar åtgärder, säger Helena Dzojic, enhetschef för Medicinteknik på Läkemedelsverket.

Det har kommit in ett fåtal anmälningar på bettskenor till Läkemedelsverket tidigare, säger hon, men då har det till exempel handlat om personer som känt dålig smak i munnen efter att de använt bettskenan.

Inga klagomål om bettskenor som minskat potens eller sexlust har tidigare kommit in till myndigheten.

– Det är första gången jag hört om något sådant i alla fall, säger Helena Dzojic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.