Dikesvallen fungerade i praktiken som en avskjutningsramp. Bilen slungades över vägen och en bil som körde där och fortsatte över viltstängslet innan den stannade 25 meter in i skogen. Foto: Polisen

Bil flög över annan bil: ”Hade änglavakt”

Publicerad

Den våghalsiga omkörningen var nära att sluta i katastrof. Bilen sladdade av vägen och flög över en annan bil. ”Jag har aldrig sett något liknande. Kvinnan hade änglavakt”, säger ett vittne.

Det var den 30 juni i år som en stressad 37-årig man på väg till jobbet försökte köra om tre bilar i rad på riksväg 23 söder om Älmhult. När det var en bil kvar att köra om gick vägen från att vara tvåfilig till att bli enfilig.

37-åringen åkte in i vajerräcket, höll på att preja en medtrafikanten av vägen och fortsatte sedan ned i diket. Där slog han med våldsam kraft i dikesvallen. Bilen flög över en korsande väg och en bil som kom åkande.

”Bilen roterade”

Den flygande bilen nuddade den andra bilens tak och fortsatte över ett viltstängsel. När bilen passerade stängslet hade den färdats 17 meter utan att nudda marken. Bilen landade till slut i en skog och 25 meter in bland träden stannade den och blev liggandes på sidan.

– Den gröna bilen flög över den andra bilen med sitt tak nedåt. De stötte ihop ytligt. Bilen roterade fem, sex varv, delvis helt i luften, innan den stannade inne i skogen. Jag har aldrig sett något liknande. Jag var övertygad om att föraren skulle vara mycket svårt skadad, berättade den bilförare som precis varit på väg att bli nedprejad i diket för polisen.

”Hade änglavakt”

Han uppskattade att 37-åringen kom i 140 eller 150 km/h.

– Det var en vansinnig framfart av föraren. Kvinnan som kom körandes hade änglavakt. Hade den gröna bilen inte flugit så högt i luften hade den lika gärna kunnat hamna i sidan på hennes lilla bil.

Kvinnan satt i sin bil och såg hur den andra bilen flög över henne. Hennes bil smattrade av stenar och grus som förts med från diket.

– Hade den kraschat i min bil hade jag varit död i dag, berättade kvinnan för polisen i förhör efteråt.

Döms av tingsrätten

Bilen som 37-åringen körde blev demolerad i kraschen. Han själv klarade sig utan skador. Till polisen sa han att föraren i den sista bilen han körde om borde ha saktat in. Då hade han klarat omkörningen innan vägen ”tog slut”.

Han körde högst 110 km/h på vägen – som hade 100 km/h som maxfart – uppgav han till polisen och i rätten. Växjö tingsrätt dömer honom för vårdslöshet i trafik och han tvingas böta 12 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.