Bo Frank slutar vid nyår

Uppdaterad
Publicerad

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) slutar vid årsskiftet. Det skriver han i ett brev på kommunens hemsida.

– Man ska lämna innan bäst före-datum går ut. Det är så bra det kan bli nu och då är det bra att stiga av, säger Bo Frank.

Han är född 1954 och i brevet skriver han att han började med kommunpolitik redan 1974. Sedan valet 2006 har han varit kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

–Jag har hållt på i mer än 30 år som heltidspolitiker och varit kommunalråd längre än någon annan i Växjö, någon gång ska man stiga av och då känner jag att man ska stiga är när man står på toppen. Man ska inte hamna i en situation där man blir en blek skugga av sig själv och någon annan ber en att sluta, säger han.

Vill jobba med miljöfrågor

Vad han ska göra efter nyår har han inte bestämt.

– Jag har många andra uppdrag jag kan jobba med. Jag vill jobba med klimatfrågor, miljöfrågor och hållbarhetsfrågor, både i Sverige och internationellt. Jag hoppas fortsätta jobba för de blågröna i Växjö för att marknadsföra kommunen och allt vi har i Växjö. Jag kommer att jobba kvar politiskt men på en helt annan nivå, säger han.

Under åren, vad är det största du har varit med om i kommunpolitiken?

– Det är svårt att ha perspektiv på något när man är mitt i en process. Det kan jag kanske inte se förrän om ett antal år, när jag har perspektiv bakåt. Men jag älskar medborgarkontakten, jag älskar andan i Växjö med alla kreativa människor och företagsledare. Människor som sliter och hjälps åt i föreningslivet. Växjöandan är unik och jag är en del av den, säger han med ett brett leende.

”Jobba mindre än jag gjort”

På tisdag ska Moderaterna i kommunen meddela hur valet av Bo Franks efterträdare ska gå till.

Vem blir din efterträdare?

– Det vet ju valberedningen. Det är inte rimligt att jag talar om vem det ska bli, men alla kan väl gissa, säger han och blinkar till med ögonen lite hemlighetsfullt.

Han har också några råd att komma med till sin efterträdare:

– Den personen som efterträder måste få bygga sitt eget team och ha fria händer att manövrera, men rådet jag har gett är att jobba mindre än jag har gjort och ägna tid åt familjen. Jag har i princip varit uppkopplad dygnet runt och tillgänglig för media och medborgare de senaste 30 åren. Det känns till slut som en slags elektronisk fotboja. Ser jag tillbaka i backspegeln så tänker jag att jag borde jobbat mindre och haft mer tid för annat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.