Bo Frank och satirtidningen Charlie Hebdo Foto: SVT

Charlie Hebdo: Bo Frank en grön Hitler

Uppdaterad
Publicerad

Satirtidningen Charlie Hebdo driver med Växjös miljöarbete och häcklar kommunalrådet Bo Frank.

Tidningen Charlie Hebdo har i sin tyska upplaga gjort en lång intervju med Bo Frank om kommunens långa miljöarbete. Artikeln är en i grunden positiv beskrivning. Tidningen konstaterar att Bo Frank inte är som de tyska politikerna utan att han tar miljöhotet på stort allvar. Men teckningarna som illustrerar artikeln tar ut svängarna.

Enligt tidningen Smålandsposten skildras Växjö som en grön Gulag med Bo Frank som en grön Hitler.

”Vem har kastat tuggummit i tunnan för papper?”, frågan vrålas av lägervakten som vaktar och skyddar Växjöborna och den gröna staden mot den annalkande miljökatastrofen utifrån.

Frank: ”Får acceptera att de tar ut svängarna”

– Det är en satirtidskrift och då får man acceptera att de tar ut svängarna. Jag har inga synpunkter på det. Läser man artikeln så tycker jag att det är ett bra porträtt av det miljöarbete som görs i Växjö, säger Bo Frank.

Att bli föremål för en politisk satirteckning är en ny upplevelse för Växjös kommunalråd.

– Hade det varit en svensk tidning hade jag blivit fly förbannad, men det här är en satirtidning och det får man acceptera. I tidningens tyska upplaga ser jag att Angela Merkel porträtteras som en trasig bil, för att illustrera problemen på Volkswagen. Då är det lite smickrande att de valt att uppmärksamma ett kommunalråd i Växjö, säger Bo Frank.

Varför ville du ställa upp på en intervju med tidningen?

– Jag ställer alltid upp för tidskrifter som vill intervjua mig, och kontrolläser aldrig artiklar. De ville träffa mig, och jag reflekterade inte mer över det.

Europas grönaste stad

Växjö kommun marknadsför sig som Europas grönaste stad. De jobbar bland annat för att minska koldioxidutsläppen, använda grön energi, bygga nyproducerade hus i trä och att ekologisk och närproducerad mat ska servers på skolor och vårdboenden.

På hemsidan skriver kommun att ”vi har gjort ett gediget arbete på miljösidan, kanske inte alltid bäst – men sammanlagt vinner vi”.

– Växjö är Europas grönaste stad och då kan man kanske fundera över varför vi kommit så långt, om det är en grön diktatur som ligger bakom. Det är ovanligt i världen att åtta politiska partier under 25 års tid varit överens, säger Bo Frank.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.