Böntrenden gör att odlarna inte räcker till

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det inte bara bruna bönor som odlas på Öland längre. Sedan några år odlas vita, svarta och mångfärgade bönor också. Det går så bra att det numera råder brist på bönodlare.

– Ja, vi har fått vända oss till andra delar av Sverige för att höra om det finns intresse för att odla bönor åt oss, säger Stefan Lundgren på Ölands Trädgårdsprodukter, som tar hand om och distribuerar alla bönor som odlas på Öland.

Men det är svårt att hitta intresserade odlare.

Från att ha varit en rätt trist, men nyttig, råvara i den svenska mathållningen har bönan gjort en kometkarriär:

Stark böntrend

Nu finns det ingen hejd på alla nyttigheter som bönan innehåller, förutom proteinet förstås. Den är nästan magisk, om man ska tro vissa kvällstidningsartiklar. En studie från Lunds universitet visar att bönorna minskar aptiten, sänker blodsockret och förbättrar regleringen av blodsocker. Ett slags nyttigt bantningsmedel, alltså.

Världsnaturfonden WWF framhåller att bönor och baljväxter är mycket bättre för klimatet, än kött. Detta eftersom det går åt mindre odlingsyta för att få fram ett kilo protein  från bönor än från kött. Det leder till mindre utsläpp. Så den som vill täcka proteinbehovet och tänka på miljön väljer bönan framför biffen – och det är allt fler som tänker så.

Böntrenden är stark.

Goda skördeprognoser

Per Olsson på Alvlösa gård har odlat bruna bönor så länge han kan minnas, men för ett par år sedan testade han kidneybönor vid sidan om. Resultatet blev så positivt, att han nu gått över till kidneybönor helt och hållet.

– Jag odlar 50 hektar, säger han och tittar ut över det gulnande fältet vid Östersjöns strand. Om några veckor är det dags för skörd. Han tar upp en bönskida, delar den och visar de mörkröda, glänsande kidneybönorna. Många bönor i varje skida.

– Det ser bra ut, konstaterar Per Olsson.

Brun böna skyddsvärd

De nya bönsorterna odlas i år på 150 hektar runtom på Öland. De traditionella bruna bönorna – de som numera är ett så kallat presidiaprojekt inom den internationella slow food-rörelsen och räknas som en produkt värd att bevara – är fortfarande störst med sina 600 hektar.

– Det är inte så att de nya bönorna tar mark från de bruna bönorna, säger Stefan Lindgren, utan här handlar det om en kraftigt utökad produktion. Vi ser ljust på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.