Anläggningen ska byggas här i Sandvik på Öland. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Borgholm ska avsalta sig ur vattenkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Investeringen i en avsaltningsanläggning på Öland landar på 113 miljoner kronor. Utslaget per kommuninvånare blir kostnaden 10.500 kronor per person.

– Det blir den största investeringen i Borgholms kommun genom tiderna, säger Carl Malgeud som är ordförande i Borgholms energi.

Detta efter att kommunstyrelsen sagt ja under tisdagens möte. Anläggningen kommer att byggas i Sandvik och kommer att ha kapacitet att pumpa ut 3000 kubikmeter renat vatten per dygn i ledningsnätet.

Vattenkrisen

Tidigare planer på ett antal mindre avsaltningsverk är nu borta. Istället byggs en större i Sandvik och därifrån kommer ledningar att dras till Löttorp och Köpingsvik.

Lösning för nästa år

– Med den här anläggningen klarar vi vattenproduktionen nästa sommar.

Byggnationen beräknas påbörjas i augusti och ska alltså stå klar till nästa sommar.

Avsaltningsverket i Sandvik kommer att kosta 84 miljoner och ledningarna till Löttorp och Köpingsvik 29 miljoner. Formellt kommer beslutet att fattas undeer nästa kommunfullmäktigemöte den 13 juni.

– Alla är överrens om investeringen, vi kan inte bara sitta och hoppas på regn, säger Carl Malgerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet