De tre tonåringarna från Västervik åtalas för synnerligen grov misshandel. Rättegången kommer att hållas i Kalmar tingsrätt under fyra dagar. Foto: Johan Nilsson/TT

Borrade rånoffer med borrmaskin – tonåringar åtalas för synnerligen grov misshandel och rån i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män, 19, 17 och 16 år gamla, åtalas för synnerligen grov misshandel och grovt rån i Västervik. Enligt åtalet har de använt tortyrliknande metoder när de rånat en man i hans hem.

Misshandeln ägde rum i offrets bostad i januari i år. De tre unga männen ska enligt åtalet ha maskerade trängt sig in offrets bostad, bundit fast honom med sladdar vid en stol och därefter utsatt honom för svår misshandel och förnedring.

Filmade misshandeln

Bland annat ska de ha skurit honom med kniv, använt en borrmaskin för att borra i mannens ben och näsa, och ryckt loss hår från huvudet med borrmaskinen. De ska också ha hällt öl och kläckt råa ägg på honom, tänt eld på hans hår och tryckt in skobeklädda fötter i hans mun.

Efter misshandeln ska de ha förmått offret att föra över pengar till dem och har även rånat honom på andra värdesaker.

I en av männens telefon har en film hittats som visar hela misshandeln, vilket är en del av bevisningen i målet.

”Tortyrliknande metoder”

Åklagaren menar att misshandeln är att betrakta som synnerligen grov då den varit utdragen i tid och man använt ”tortyrliknande metoder”.

Två av tonåringarna åtalas också för en misshandel inne på Västerviks gymnasium i januari i år som fick avbrytas av två lärare.

Samtliga av de tilltalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.