14 av 20 kommuner i Kalmar och Kronoberg har nu brist.

Bostadsbristen fortsätter att öka i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det bostadsbrist i 70 procent av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län, visar SVT Nyheter Smålands kartläggning.

Boverket gör årligen en undersökning där det tar reda på hur bostadssituationen ser ut i landets 290 kommuner. I den senaste undersökningen, som presenterades i somras, uppgav hälften av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län att de hade brist på bostäder.

När vi jämför Boverkets enkät från 2015 med våra nya siffror kan vi se att ytterligare fyra kommuner i vårt område fått brist på bostäder.

#BOSTADSÖKES

Underskott i 14 av 20 kommuner

När SVT Nyheter Småland nu kontaktar kommunerna som senast uppgav i Boverkets enkät att det fanns lediga bostäder, visar det sig att flera av dem nu fått underskott på bostäder.

I Ljungby, Oskarshamn och Västervik var det tidigare balans, men nu uppger kommunerna att det är underskott på bostäder. I Borgholms kommun har det till och med gått från överskott till underskott på kort tid.

Överskott i Hultsfred

Hultsfreds kommun är den enda kommunen i vårt område som uppger att det finns ett överskott av bostäder. I Tingsryd, Markaryd, Torsås, Emmaboda och Vimmerby svarar kommunerna att det just nu finns en balans på bostadsmarknaden.

Det innebär att 70 procent, eller 14 av 20 kommunerna i Kalmar och Kronobergs län nu uppger att de är brist på bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet