Foto: Carl Carlert

Kraftig brand i sågverket i Moheda

Uppdaterad
Publicerad

Vid 18-tiden började en hjullastare inne på sågverket att brinna, och elden spred sig sedan vidare i byggnaden. Det finns ingen risk för spridning, menar räddningstjänsten, men byggnaden innehåller för mycket flis för att elden ska släckas.

– Två stora byggnader är totalförstörda med väggar som rasat in och det brinner rejält, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

Startade i hjullastare

Branden startade i en hjullastare som stod i ett magasin på sågverket, och den spred sig sedan snabbt vidare. Området vid sågverket i Moheda är stort och räddningstjänsten jobbade intensivt för att branden inte ska sprida sig.

– Vi har fått hejd på branden på så vis att den inte sprider sig, säger Conny Peterson. Vi har fått riva vissa delar för att branden inte ska få fäste i någon annan byggnad och företaget som äger sågverket har flyttat virke.

Värends räddningstjänst har tagit hjälp av Ljungby och Rydaholms brandvärn och hade vid ett tillfälle mellan 25-30 man på plats. Men nu avvecklas stora delar av styrkorna. Anledningen är att byggnaden innehåller så mycket flis att branden är svår att släcka.

– Vi har tänkt att låta det brinna, vi avvaktar med släckningen till i morgon.

Boende i området

En av de boende i området är Maria Laakso Åman.

– Jag ser lågorna från trädgården, säger hon. Det brinner rejält och är massor av brandbilar. Vi var borta och tittade innan och räddningstjänsten sprutar vatten på en av byggnaderna, troligtvis för att inte den också ska fatta eld.

Är du orolig att branden sprider sig, du bor ju ganska nära?

– Nej, riktigt så känns det väl inte, men visst är det mycket andra hus i närheten, och dagiset ligger ju nära också, säger Maria Laakso Åman.

Troligtvis under kontroll

– Det är vanskligt med sågverk, säger Conny Peterson, det är så mycket damm och flis och det sprider sig lätt. Men jag tror att vi har lyckats begränsa branden.

Det är i nuläget ingen risk att branden sprider sig utanför sågverksområdet, enligt räddningstjänsten. Inga personer ska ha skadats.

Uppdatering:

Tidigt på tisdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att man påbörjat avveckling av släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.