Branden på islamiska skolan var anlagd

Uppdaterad
Publicerad

200 elever går på skolan som nu är totalförstörd. Detta efter en brand som polisen på måndagen kunde bekräfta var anlagd.

Den tekniska undersökningen av Växjö islamiska skola pågick under ett par timmar efter lunch på måndagen. På eftermiddagen kunde polisen häva avspärrningen.

– Med tanke på de fynd som kriminalteknikerna gjort har vi kunnat konstatera att branden är anlagd, säger Marcus Gustavsson, förundersökningledare på Växjöpolisen.

Muslimsk skola förstörd i brand

Vad det är som polisen har hittat under måndagens undersökning vill man i nuläget inte säga, men har konstaterat att branden började på skolans fasad på andra våningen och sedan spred sig till bland annat taket.

Polisen: Gärningen kan finnas på film

Sedan branden i lördags kväll har polisen hållit ett 40-tal förhör med vittnen, men vädjar om fler upplysningar om vem som kan ha startat branden.

Än så länge är ingen misstänkt, och inga fynd har gjorts som tyder på att det rör sig om ett rasistiskt motiverat dåd. Men polisen har ”en del uppslag i olika riktningar”, säger Marcus Gustavsson.

– Vi är förstås intresserade av information om vem som gjort det här, och om någon har filmat själva gärningen så vill vi ha den. Jag vet att det finns väldigt mycket filmer i omlopp, och det är inte alls uteslutet att det kan finnas på film.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muslimsk skola förstörd i brand

Mer i ämnet