Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Brandmän tar tillbaka sina uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

När lokala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare inletts tar nu stora delar av deltidsbrandmännen som sagt upp sig i Högsby tillbaka sina uppsägningar.

För några veckor sedan såg läget för räddningstjänsten i Högsby mörkt ut. Då höll styrkan på att bara bli fyra man efter att 14 deltidsbrandmän sagt upp sig i protest mot det nya centrala avtalet – RIB 17.  

Nu har enligt räddningstjänsten åtta av dem tagit tillbaka sina uppsägningarna efter att lokala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare inletts på orten. 

– Vi tittar mycket på de lokala förhandlingarna som gjorts på Öland. Inom det centrala avtalet har vi rätt att göra egna anpassningar på vissa punkter och det är det vi vill försöka göra, säger Ingemar Idh, räddningschef Högsby. 

Missnöje över hela landet

Efter att arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Pacta avslutade de centrala förhandlingarna med deltidsbrandmännens fackförbund har missnöjet pyrt över hela landet. Mycket har handlat om att OB-tillägg och bilersättning tagits bort och på många håll har brandmän sagt upp sig i protest. Vissa kommuner har inlett egna lokala förhandlingar för att komma fram till en lösning. 

Räddningstjänsten på Öland har ett liknande läge som i Högsby där åtta brandmän valt att sluta i Löttorp. Nyligen har deras lokala förhandlingar avslutats och räddningstjänsten på ön hoppas nu på att brandmännen även där ska välja att stanna kvar. 

– Vi fick under fredagen avtalet godkänt av SKL och Pacta och parterna lokalt är nöjda med resultatet. Förhoppningsvis kan avtalet skrivas på under nästa vecka sedan kommer vi informera alla brandstationerna på ön, säger Rutger Thuresson, räddningschef Öland. 

Ansträngt i Högsby

Även om nu åtta stycken brandmän valt att ta tillbaka sina uppsägningar i Högsby är läget för räddningstjänsten ansträngt. Styrkan har två vakanta tjänster och det är fortfarande sex brandmän som har sagt upp sig.   

– Jag tror tyvärr att vi måste gå ner i bemanning  Högsby och istället täcka upp med personal från Fagerhult. Vi måste vända på fler strategier och tänka utanför boxen för att lösa situationen på längre sikt. Detta har vi också lyft med kommunchefen, säger Ingemar Idh till SVT Nyheter Småland. 

Förhandlingarna i Högsby kommer att fortsätta den 11 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.