Brist på vaccin till pollenallergiker

Publicerad

Pollensäsongen är här och för de svårast sjuka patienterna har det varit brist på vaccin under vintern.

Cirka 25 procent av befolkningen lider av pollenallergi, enligt Astma- och allergiförbundet. Kliande hals, snuva och rinnande ögon är några av symptomen och för de flesta räcker det att använda mediciner och nässpray från apoteket för att lindra besvären. Men personer med riktigt svåra besvär kan vaccineras.

Efter en vårdutredning påbörjas vaccinering alltid på hösten och pågår sedan under tre år där patienten regelbundet får gå och ta sprutor. Men under ungefär ett halvår har det varit brist på olika vaccin eftersom tillverkaren tillfälligt minskade produktionen i höstas.

– Vår allergisjuksköterska har fått ringa runt och beställa vaccin och räkna så att doserna skulle räcka till alla patienter. Vi har klarat oss bra här på barnmottagningen, men på vuxensidan och på andra håll i landet har man fått går ner i underhållsdos för att det ska räcka till alla, säger Helene Axfors Olsson som är överläkare och barnallergolog vid Växjö centrallasarett.

Vaccineras regelbundet

För tillfället är det 35 patienter som går till barnmottagningen på Växjö lasarett för att få pollenvaccin. En av de som mått riktigt dåligt under pollensäsongen är Emma Nilsson, 16 år från Växjö. Sedan 2 år tillbaka vaccineras hon och känner stor skillnad, även om inte programmet är klart ännu och trots att det varit brist på vaccin under säsongen.

– Jag kunde inte vara ute på sommaren förut för då började ögonen klia mycket och det kändes som att jag blev kraftigt förkyld, men nu kan jag vara ute under sommaren och våren, säger Emma Nilsson.

Se hela inslaget om bristen på pollenvaccin här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.