Butikerna: ”Vi kan bara be om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland kunde tidigare i veckan berätta om hur 13- och 15-åringar kunnat köpa folköl i livsmedelsbutiker i Växjö. Nu svarar handlarna på kritiken.

Tord Rosenlund är VD på KF Göta och står bakom en av Coop-butikerna som inte följt lagen.

– Det är fruktansvärt. Det kommer få konsekvenser för de anställda eftersom det är straffplikt på detta. Vi kan tappa tillståndet att sälja folköl så det är mycket allvarligt, säger han.

Nykterhetsförbund köpte öl

Även Thomas Alfredsson som är köpman på en av ICA-butikerna som även de sålt folköl till minderåriga, beklagar sig över vad som hänt.

– Det är inte acceptabelt, vi kan bara be om ursäkt. Vi jobbar jättehårt för att följa de regler som finns och vi kommer att jobba ännu hårdare nu.

Hur har det kunnat bli så här?

– Det är den mänskliga faktorn, för alla vet vad som gäller. När vi säljer något som kräver att vi tar legitimation säger kassan till, så jag kan inte säga annat, säger Thomas Alfredsson.

Kommunen: ”Butikernas ansvar”

Växjö kommun och polisen är de som är ytterst ansvariga att se till så att lagom om att inte sälja alkohol till minderåriga efterlevs.

Per Sandberg på Växjö kommun ser allvarligt på UNF:s testresultat men menar att handlarna har ett stort ansvar för att minderåriga har kunnat köpa folköl i deras butiker.

– Det är allvarligt att nio butiker säljer folköl till minderåriga. Vi har ju besökt nästan alla butiker som säljer folköl. Men det är klart att vi ska se vad vi kan göra annorlunda.

Vad ska ni göra nu?

– Vi ska besöka butikerna och kommer att titta på deras egenkontroll-program och se så att det fungerar. Sist men inte minst kommer vi kräva varje butiksägare på en skriftlig redogörelse på vilka åtgärder de har vidtagit.

”Vi ska jobba hårdare”

Butiksägarna försäkrar nu att de kommer att arbeta hårt för att problemet inte ska fortgå.

– Vi har ett tydligt regelverk för detta som våra anställda varje år får bekräfta att de kan. Detta kommer vi att intensifiera informationen och också informera om det som hänt nu, säger Tord Rosenlund.

– Jag äger butiken så jag är ytterst ansvarig. Redan igår gick vi ut med meddelande till alla om det som har hänt nu, säger Thomas Alfredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nykterhetsförbund köpte öl

Mer i ämnet