De två rånarna stegade in i butiken utan maskering och fångades på bild av övervakningskamerorna. Foto: polisen

Butiksägaren om miljonrånet: ”Det gick lugnt till, nästan kliniskt”

Uppdaterad
Publicerad

Två rånare trängde sig in i uraffären i centrala Kalmar och under vapenhot tvingade de till sig exklusiva klockor. Nu berättar butiksägaren om det omskakande rånet.

Det var strax före lunch på torsdagen som klockbutiken på Kaggensgatan i Kalmar rånades. Anders Björkegren, som äger butiken tillsammans med sin fru, arbetade som vanligt tillsammans med ytterligare två personer när de två unga männen tog sig in i lokalen och under pistolhothot begärde att butiksägaren Anders Björkegren skulle ge dem de exklusiva klockorna.

– En av rånarna tvingade mig att öppna skåpet med de exklusiva klockorna samtidigt som den andre rånaren höll koll på övrig personal, det gick lugnt till, nästan kliniskt. De visste vad de ville ha och det var inga skrik eller krossade glas under rånet.

Rån mot uraffär i Kalmar

Enligt Anders Björkegren var rånarna inte heller maskerade, vilket visar prov på stor kyla.

Hur tänkte du?

– Man måste vara mentalt förberedd hela tiden och veta hur man ska agera, vi vet ju att sånt här kommer att hända.

Ni har varit utsatte förut?

– Flera gånger med bland annat för ett yxrån för några år sedan, det var på sättt och vis värre med skrik och sönderslagna montrar och det sätter sig hårdare i minnet, sen har det har varit inbrott nattetid flera gånger med krossade fönster.

Stort värde

Under det pågående rånet på torsdagen var en fjärde anställd på väg in i butiken, men henne lyckades de få att vända innan hon kom in.

Vad var det de tog?

– Det var ett tjugotal mycket exklusiva klockor värda 70.000-100.000 kronor styck, men jag har inte exakt koll på hur mycket som blev stulet. Vi ska kolla det under dagen.

Vad gör ni nu? Hur kan man skydda sig mot det här?

– Butiken är egentligen skyddad så mycket det går, men det är ju en ständig pågående disskusion bland oss handlare i butiken, men mycket handlar om att vara förberedd och veta hur man ska agera, säger Anders Björkegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot uraffär i Kalmar

Mer i ämnet