Foto: Johannes Tolf/SVT

Centraliseringsförslag oroar bröstcancerföreningen Victoria

Uppdaterad
Publicerad

Bröstcancerföreningen Victoria är bekymrad över vad förslaget att centralisera bröstcancervården till Länssjukhuset Ryhov kan få för konsekvenser för de länsbor som bor en bit bort från Jönköping.

Nu har föreningen skrivit ett brev till landstingsledningen med synpunkter på centraliseringsförslaget som just nu bearbetas.

– Det är viktigt med närheten till vården. Vi vill behålla möjligheten att få kirurgisk hjälp och uppföljning på de olika sjukhusen i länet, säger Karin Byström som är ordförande i Bröstcancerföreningen Victoria.

”Centralisering nödvändig”

Men det kristdemokratiska landstingsrådet Maria Frisk anser att landstinget behöver centralisera bröstcancervården.

– Vi behöver komma till rätta med de höga kostnaderna inom sjukhusvården och där är det här en del i det. Det som har varit ute på remiss är att lägga bröstcanceroperationerna till Ryhov där det också finns tillgång till röntgen och patologi för att göra en säkrare cancervård, få bättre operationer med bättre resultat och säkra kompetensen, säger Maria Frisk.

Dyrt för den enskilde

Men Karin Byström, som själv drabbades av bröstcancer för elva år sedan, tycker att avståndet till Jönköping blir för stort för många länsbor. Själv bor hon i Värnamo.

– Det innebär långa resor för en del och därmed ökade kostnader för den enskilde. Ibland finns behov av anhöriga som följer med och får ta ledigt från sina jobb, och ju längre resa ju längre tid att ta ledigt. Sjukdomsbehandlingen innebär många resor ändå eftersom all onkologi finns i Jönköping vilket vi är helt medvetna om, och som inte går att förändra, säger Karin Byström.

Enligt Maria Frisk kan ett beslut om eventuell centralisering av bröstcancervården komma i oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.