Alejandra Gonzales hjälpte chilenska medborgare att registrera sig i valregistret. Foto: Julia Lindström/SVT

Chilenare i Sverige får rösta för första gången

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1973 får chilenska medborgare i utlandet rösta i Chiles val. Chiles ambassadör besökte under söndagen Växjö för att hjälpa chilenare i Småland att registrera sig.

I november är det presidentval i Chile och för första gången sedan militärkuppen 1973 har chilenska medborgare rätt att rösta från utlandet.

Under söndagen uppmärksammade Tallgården i Växjö lagändringen genom att bjuda in Chiles ambassadör José Goñi till att informera chilenare i Småland om att de nu är röstberättigade inför kommande val.

– För mig är det väldigt viktigt, jag hann inte rösta i de demokratiska valen i Chile innan jag kom till Sverige för 42 år sedan. Att riksdagen nu har sagt att chilenare i utlandet får rösta är ett stort steg för demokratin, säger Elisa Román, ordförande i kulturföreningen Los andes Sydamerika och en av dagens inititivtagare.

Hoppas på stort valdeltagande

Tre lokala föreningar, Los andes Sydamerika, Foro latinamericano och Småland för Chile, stod bakom initiativet på Tallgården.

Förutom att lyssna till ambassadör José Goñi och Chiles konsul i Göteborg, Anders Alcayaga, kunde chilenarna få hjälp med att registrera sig i valregistret.

Totalt uppskattar Anders Alcayaga och Elisa Román att det finns upp till 25 000 röstberättigade chilenare i Sverige.

– Lagen innebär en stor framgång, då den förstärker Chiles demokrati. Jag hoppas att så många chilenare som möjligt kommer att delta i valet, säger Anders Alcayaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.