Foto: Kaisa Andersson

Beslutat: Dädesjö skola blir F-3 skola från och med i höst

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattade en enig nämn beslut om att årskurs 4-6 på Dädesjö skola kommer att läggas ner. Från och med höstterminen 2017 blir skolan en F-3 skola.

– Utifrån de utredningar vi gjort så kan vi inte garantera kvaliteten. Vi kan som det är idag inte leva upp till det som skollagen kräver och det är vår skyldighet, säger Pernilla Tornéus (M) utbildningsnämndens ordförande.

Det var på ett föräldrarmöte för drygt två veckor sedan som föräldrarna på Dädesjö skola informerades om att det än en gång var aktuellt att flytta årskurs 4-6 till Braås. En del föräldrar har framfört att de inte tycker att politikerna lyssnat på dem och kritiserat förslaget.

Många turer

Det har under lång tid varit många turer kring skolan i Dädesjö. Först beslutades att eleverna i årskurs 4-6 skulle flyttas till Braås. Det överklagades av föräldrar till elever på skolan och Skolväsendets överklagandenämnd slog fast att Växjö kommun hade gjort fel och kommunen fick backa.

Detta resulterade i att många ändå hann eller valde att flytta sina elever och från att ha varit 16 elever sammanlagt i årskurs 4-6 blev det sju elever kvar.

– I dagsläget är det sju elever som går där och det finns inte någon behörig lärare och det har inte varit lätt att rekrytera någon heller. Vi måste säkerställa att dessa elever får rätt förutsättningar inför årskurs sju. Men det är ett komplext beslut som grundas på en sammanvägd bedömning, säger Pernilla Tornéus (M).

Väckt kritik

Enligt Pernilla Tornéus har beslutet väckt reaktioner. Både från de som är positiva till en flytt men också kritiska synpunkter från föräldrar som vill se att kommunen satsar på skolan i Dädesjö.

– Det här är inget man gör för att det är kul. Det har varit en del misstro bland en del föräldrar och det är därför jag vill förtydliga att vi vill satsa på F-3 skolan. Senast september 2017 ska vi presentera förslag på satsningar man kan göra. Men det var en enig nämn över alla partier som fattade beslutet idag, säger Pernilla Tornéus (M).

Gäller från i höst

Skillnaden på det beslut som nu kommit om man jämför med sist är att kommunen nu beslutat att helt lägga ner årskurs fyra, fem och sex. Man gör om skolan till en F-3 skola. Det tidigare beslutet som överklagades handlade bara om att flytta elever men utan att ändra själva skolformen, och det var alltså inte tillåtet.

De sju elever som idag finns kvar på skolan har en garanterad plats på skolan i Braås, men får själva välja om det är dit de vill flytta.

Beslutet träder i kraft från och med höstterminen 2017. Då är Dädesjö skola en F-3 skola.

Dädesjö skola: Detta har hänt

Våren 2016 kallades föräldrarna i Dädesjö skola till ett möte med skolledningen. Skolan hade då ett par månader tidigare fått kritik från Skolinspektionen för att man inte kunde säkerställa att det fanns specialpedagogisk kompetens på skolan. Man hade ett hot om vite på en halv miljon kronor hängande över sig. Klassen var för liten, konstaterade rektorn och eleverna skulle flyttas och få gå i tre nystartade mellanstadieklasser i Braås skola, drygt en mil bort.

Beskedet möttes av protester både från föräldrar och elever, som fruktade att flytten var ett led i att lägga ner skolan helt. När det senare framkom att rektorn själv inte hade formell rätt att ta beslutet om flytten, hamnade i stället ärendet på kommunpolitikernas bord, och de gick på rektorns linje. I beslutet om flytten hänvisar utbildningsnämnden till ”betydande organisatoriska svårigheter” med att ha kvar eleverna i Dädesjö.

Men flera föräldrar överklagade, och fick rätt i Skolväsendets överklagandenämnd. Man får inte flytta på elever hur som helst, och kommunens flyttbeslut innehöll formella fel, var för allmänt hållet, och hade inte prövats individuellt, elev för elev, skrev överklagandenämnden.

När flera elever ändå inte fick flyttas valde kommunen att låta samtliga elever i klassen att gå kvar i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.