Foto: SVT

Därför gör Växjö succé i Elitettan – siktar på Allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Växjö DFF är nykomlingarna som gör succé i Elitettan. Med bara två matcher kvar att spela har laget chansen att ta sig till Allsvenskan nästa säsong.

– Det är skithäftigt, säger mittfältaren Alexandra Jonasson, 17 år och fortsätter:

– Eftersom jag bara har spelat seniorfotboll i några år så är det skitcoolt att man har tankarna på att möta Marta och andra sådana spelare nästa år.

Forwarden Venera Rexhi som kom från Linköping till Växjö DFF den här säsongen håller med.

– Det är bara att fortsätta kriga sista matcherna nu så får vi se hur det blir. Det hade varit helt sjukt att spela i Allsvenskan nästa säsong. Jag kommer från Linköping och jag vill ta steget upp igen. Det hade varit helt otroligt att komma upp i Allsvenskan igen.

Gillar pressat läge

Växjö DFF ligger tre poäng bakom Hammarby som just nu ligger på andra plats i tabellen. För att kunna nå den åtråvärda andraplatsen, som betyder att laget får spela i Allsvenskan nästa säsong, måste Växjö DFF vinna sina två återstående matcher samtidigt som Hammarby måste tappa poäng. Men laget verkar gilla att ha pressen på sig.

–   Vi har haft det ganska länge nu att vi måste vinna. Nu är det bara två matcher kvar och målet är att vinna de två sedan får vi se hur långt det räcker, säger tränaren Pierre Persson. 

– Det hade varit kul med en avgörande fight i sista omgången på hemmaplan.

”Stort i Småland”

I sista omgången som spelas lördagen den 5 november möter Växjö DFF IFK Kalmar på Myresjöhus Arena. Senast lagen möttes var i Smålandscupen, då vann IFK Kalmar med 1-0. Det blir alltså ett Smålandsderby som kan avgöra om Växjö DFF går upp till Allsvenskan i år eller inte.

– Det är stort här i Småland förstås. Jag vill göra Växjöborna glada och kanske så att de i Kalmar blir ledsna, säger forwarden Ritah Kivumbi som gjort 20 mål för Växjö DFF den här säsongen och som ligger på delad andraplats i Elitettans skytteliga.

– Jag hoppas på mycket publik framförallt. Sedan kan det ju avgöra om vi går upp eller inte så det kommer att bli en riktigt rolig match. Sist vi möttes var det krigarmatch och vi hoppas på en ny igen, säger Venera Rexhi.

Bra sammanhållning

Efter en tung period i våras då laget spelade bra men inte vann matcherna har det nu vänt och laget har inte förlorat en match i Elitettan sedan 29 maj. Framgångsreceptet är en bra sammanhållning.

– Vi har väldigt kul tillsammans, säger forwarden Erika Gabrielsson. – Vi är ett drivande lag och vi har en tränare som utvecklar bra och vi pushar varandra.

Alexandra Jonasson håller med.

–  Vi krigar som ett lag varje match och jag tycker att alla har rätt inställning och jobbar hårt för varandra varje match. Vi vet vad vi kan också och det vi kan är väldigt bra om vi kommer upp i nivå.

Tränaren gillar lagets flow

Tränaren Pierre Persson menar att laget just nu är inne i en riktigt bra period.

– Vi har funnit ett härligt flow, men vi har också jobbat väldigt hårt för det. Vi hade en liten tung period under våren. Även om vi spelade väldigt bra fotboll så gick inte riktigt resultaten med oss. Men vi har fortsatt tro på det vi har jobbat med. Vi har gjort några förändringar under resans gång som har slagit väldigt väl ut.

Men även om laget nu vinner sina återstående matcher så krävs det att Hammarby förlorar poäng för att Växjö DFF ska kunna gå om och ta platsen i Allsvenskan nästa säsong. Och skulle det inte gå hela vägen så kommer laget att kämpa på för att ta sig upp nästa säsong.

– Det är inte riktigt vad vi siktar på, men jag tror att det skulle sporra oss att jobba ännu lite hårdare för att slutligen kunna nå dit vi vill, säger Ritah Kivumbi.

– Förmodligen kommer det att  kännas surt just då när det händer, men vi måste ju se att vi har gjort en väldigt bra säsong ändå som nykomlingar och en tredje plats är väldigt bra för första året också, så får vi kämpa för att komma upp nästa år istället, säger Alexandra Jonasson.

– Det skulle kännas bra ändå, vi hade inte målet att vi skulle gå upp i Allsvenskan. Vi hade målet att vi skulle vara topp tre-fyra men inte att vi skulle komma så här högt upp så det har bara varit över förväntan, säger Venera Rexhi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.