Jenni Nyrhilä och Samuel Östling från Vislanda laddar för en ny utmaning i vasaloppsspåren – att åka de nio milen mitt i natten.

”Det ska bli kul att köra under stjärnorna”

Uppdaterad
Publicerad

Jenni Nyrhilä och Samuel Östling från Vislanda laddar för en ny utmaning i vasaloppsspåren – att åka de nio milen mitt i natten.

– Det ska bli kul att köra under stjärnorna, säger Jenni, som måste hålla ihop hela sträckan tillsammans med sambon Samuel.

Det drar ihop sig för Vasaloppet på söndag, men innan dess är det dags för årets nyhet i fäders spår – Nattvasan.

Precis som det klassiska loppet går sträckan mellan Sälen och Mora, men istället för sju kontroller är det bara en enda längs spåret på natten.

– Vi måste släpa med oss vår egen mat och dryck, säger Samuel.

De planerar att ta med sig ett par liter dryck samt energikakor som Jenni har bakat. De måste även ha med sig extra kläder och extra batterier till pannlamporna.

Gäller att hålla ihop

Samuel har redan hunnit köra elva Vasalopp i sitt 32-åriga liv, och nu är han sugen på att ta sig an sträckan under nya förhållanden. Jenni, som aldrig tidigare kört ett så här pass långt skidlopp, tilltalades av att skidåkarna själva får välja åkstil i Nattvasan. Hon föredrar att skejta medan Samuel väljer att åka klassisk stil.

Nattvasan är en partävling där åkarna kör i team om två och teamet måste hålla ihop hela sträckan. Startskottet går klockan 20.00 på fredag kväll.

Hur kommer ni påverkas av trötthet, kyla och hunger under de 90 kilometrarna?

– Svårt att säga. Jag kanske blir arg när jag är som tröttast, säger Jenni och skrattar.

Men för säkerhets skull har paret pratat ihop sig om kodord som de kan använda ifall de blir för trötta i spåret.

– Något som kan betyda ungefär ”kör lite bakom mig. Jag behöver åka ifred och samla ihop krafterna”, säger Samuel. 

Båda lyfter fram envishet och pannben som de främsta styrkorna hos varandra, och Jenni har fått flera råd av sin mer rutinerade sambo hur hon ska tänka under loppet.

– Alla blir trötta, men det är bara att kriga på. Klarar vi oss halvvägs så kommer vi att klara av att ta oss i mål. Det är min känsla från tidigare år, säger han.

FAKTA, VASALOPPET I SIFFROR:

1600 personer anmälda till premiären av Nattvasan, 16 av dem är från från Kronobergs och Kalmars län. 2 kvinnor och 14 män.

Till det klassiska Vasaloppet på söndag är 16023 personer anmälda, 2271 kvinnor och 13752 män. Från Kronobergs län är 265 personer anmälda,  229 män och 36 kvinnor, och från Kalmar 259, samtliga män.

Sedan Vasaloppets start 1922 har över en miljon åkare skidat något av loppen mellan Sälen och Mora.

Startplatserna till årets Vasalopp tog slut på 4 minuter, en relativt lång tid med tanke på rekordet från 2016 på 83 sekunder. Platserna till Nattvasan tog slut på en och en halv minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.