Hundratals julkort hittades av jägarna i skogen. Foto: Privat/TT

Hundratals julkort dumpade i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals utslängda julkort hittades av jägare mitt i de småländska skogarna. Och posten vet varifrån de kommer.

Det var i tisdags när jägaren Arne Karlsson var ute i skogen runt Lenhovda och jagade vildsvin som han hittade en stor hög med julkort mitt i skogen.

– Jag hade just suttit ett pass när jag kom upp emot en dunge med smågranar där det låg en massa skräp. Har de slängt det här i skogen, tänkte jag, det är inte klokt. När jag kom närmare såg jag att det var julkort, säger han.

”Flera hundra brev”

– Jag uppfattade det som flera hundra brev, det var hela högar.

Det var både julkort och brev som låg utslängda i terrängen. Någon tillhörande postsäck syntes inte tilll. Julkorten var adresserade till orter i närområdet: Braås, Norrhult och Lenhovda.

– Vi tog upp lite kort och läste. Det var brev och kort och lite smågrejer, pennor till barn. Jag kände en viss olustkänsla. Här har människor suttit och skrivit brev till barn och barnbarn och så hamnar de i skogen, säger Arne Karlsson.

Jaktlaget i Lenhovda har även tidigare hittat stöldgods i skogen, och bestämde sig för att samla ihop breven i en påse och har nu överlämnat samtliga till polisen.

Kommer från uppbruten låda

Breven var inte stämplade, vilket tyder på att de ännu inte passerat någon av postens brevterminaler. Och Postnord har redan svaret på var julkorten kommer ifrån:

– Natten mellan den 19-20 december så blev en röd julkortslåda i Norrhult vandaliserad och uppbruten. Vi hämtade upp den och polisanmälde det. I går ringde de från polisen och i dag har vi varit nere hämtat hem julkorten, säger PA Andersson, tillförordnad postområdeschef i Växjö.

Flera av julkorten är illa tilltygade av att ha legat ute på marken, säger han, men polisen har lyckats lappat ihop ett stort antal och 164 av dem kommer att skickas ut på nytt under torsdagen.

100 trasiga julkort utan ägare

Men omkring 100 julkort är så uppblötta och sönderrivna att det inte går att utläsa vem de är till, säger PA Andersson.

– Tyvärr har förövarna inte bara länsat brevlådan utan även rivit sönder en del, och de har legat ute och blivit blöta. Vi kan inte chansa, så om man saknar ett julkort är man välkommen att höra av sig till postens kundtjänst.

Och varför just julkortsbrevlådan i Norrhult länsades förblir kanske ett mysterium:

– Det är konstigt eftersom den röda lådan stod jämte en gul, där det ju kan finnas något av värde och inte en massa julkort. Jag har jobbat i 30 år och aldrig varit med om något liknande, säger PA Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.