De tävlar för att höja statusen för skolkök

Uppdaterad
Publicerad

De tränar just nu för fullt för att besegra den amerikanska armén. När OS i storköksmatlagning avgörs i Tyskland under oktober kommer det svenska kocklaget att tävla mot storkök från hela världen.

Det är träningsläger, på Kungshögskolan i Ljungby, för det svenska laget inför OS i storköksmatlagning. De har under tidigare läger brottats med problem men nu börjar smakerna och tajmingen bli rätt.

– Nu sitter maträtterna och vi behöver inte prova så mycket smakmässigt längre, berättar lagledaren Michael Bäckman.

Enda kocklaget från skolvärlden

Laget består av fem personer där alla till vardags jobbar som kockar i skolkök runt om i landet. Johan Ederström jobbar i veckorna med att tillaga maten på Bergalyckans förskola i Lagan. I dag håller han på att förbereda messmörsåsen som ska serveras till rödingen.

– Jag ansvarar för lagets såser. Det blir faktiskt jättegott med de svenska smakerna som vi tävlar med.

Uppgiften i OS är att laget ska servera en meny som speglar hemlandet.

– Röding och vildsvin. Sedan den gröna ärtsoppan och äpplen till efterrätt, känns klassiskt svenskt, säger Martin Karlsson, kock i det svenska laget.

Utmanar amerikanska armén

I OS är det svenska laget ensamma med att komma från skolvärlden. De kommer att tävla mot storkök från hela världen, som cateringfirmor, sjukhus och den amerikanska armén. Målet är att visa att den svenska skolmaten håller hög klass.

– Skolmaten har alltid varit en bespottad bransch. Men de sista åren har kvaliteten verkligen höjts. Jag vågar nog säga att många skolmatsalar är mycket bättre än en lunchrestaurang, säger Johan Ederström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.