– Det handlar om normer och traditioner Foto: SVT

”Dela lika på arbetet i hemmet”

Publicerad

Normer och traditioner är viktiga faktorer, när det gäller att förklara det stora lönegapet mellan män och kvinnor i till exempel Markaryd. Det säger nationalekonom Magnus Carlsson vid Linnéuniversitetet.

– I större orter och städer kan männen vara mer benägna att ta ut föräldraledighet, än i andra regioner. Då tjänar man mindre – och då minskar lönegapet.

Just föräldraledighet, vård av sjuka barn och sjukskrivningar är förklaringar till att kvinnorna halkar efter. Det är kvinnorna som tar ansvaret för barn och hem – vilket ger mindre i plånboken – och dessutom är kvinnoyrkena systematiskt lägre betalda än de manliga yrkena.

Dela på jobbet hemma, säger Magnus Carlsson. Foto: Hanna Nilsson

I Borgholm tjänar kvinnorna ”bäst” i Kalmar län. Där är kvinnornas medianinkomst 83% av männens. I Kronobergs län tjänar kvinnorna 75% av männen. Sämst i länet – och i hela Sverige – är Markaryd med 66%.

Varför är det så i Markaryd?

– I vissa kommuner är en del yrken vanligare än andra. Om det då är så att kvinnoyrkena är mer representerade, då skulle det kunna slå igenom på det här lönegapet som vi ser mellan kvinnor och män.

Det finns en indirekt diskriminering, som innebär att lönerna sätts lägre i traditionella kvinnoyrken.

Hur ändrar man det här då?

– Dels genom att se till att kvinnor och män delar mer jämställt på arbetet i hemmet. Dels genom att ändra på att kvinnoyrken systematiskt har lägre löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.