Foto: SVT

Manifestation mot tuffare assistansregler

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen manifesterade ett hundratal personer i Kalmar mot de tuffare assistansreglerna.

Många har förlorat den nödvändiga hjälp i vardagen som dom anser sig behöva, när LSS-lagen tolkas hårdare och som SVT Nyheter Småland tidigare rapporterat om.  På lördagen hölls demonstrationer på flera orter runt om i landet, bland annat på Larmtorget i Kalmar.

Angelica Andersson från Färjestaden var på plats med sin funktionshindrade son Nani. På banderollen som sonen håller står det

”Vi vill leva, inte bara överleva”.

– Vi är här för att demonstrera för allas rätt att kunna leva ett så gott liv som möjligt., säger Angelica Andersson.

Mc-olycka

Ulrika Holmqvist från Oskarhamn är rullstolsburen och har svårt att röra sig efter att nyligen ha råkat ut för en motorcykelolycka. Ulrika Holmqvist är i stort behov av persolig assistans.

– Jag håller på att ansöka om assistans, men jag anses som för frisk. Den här demonstrationen är väldigt viktig för framtiden, säger hon.

Många barn och vuxna har under den gångna hösten delvis eller helt förlorat sin personliga assistans. Nu kräver man att lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS) bör respekteras.

Idag är det också den internationella funktionshinderdagen och demonstrationer och manifestationer har pågått på ett 25-tal platser i landet.

– Det är bra men det borde varit mer folk här, det är ju en jätteviktig fråga, avslutar Angelica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.