Mariah Andersson, verksamhetsledare på kvinnojouren Blenda i Växjö, menar att det är bedrövligt när utredningar läggs på hög. Foto: privat/SVT

”Det är bedrövligt”- kvinnojouren Blenda om att utredningar läggs på hög

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren Blenda i Växjö har märkt av polisens minskade resurser. De vittnar om kvinnor som hör av sig och inte blivit uppringda för förhör på väldigt lång tid.

– Det är bedrövligt att de inte har de här resurserna. Det går inte att lägga den här typen av utredningar på hög, säger Mariah Andersson som är verksamhetsledare på kvinnojouren Blenda i Växjö.

Redan utsatta

Kvinnojouren Blenda möter kvinnor som undrar om det är någon poäng att anmäla.

– Det är så mycket annat som är svårt då en kvinna anmäler ett relationsbrott. Att anmäla någon som man lever med och kanske har barn med. Att det då inte startas någon utredning gör att det blir en ännu mer utsatt situation för kvinnan, säger Mariah Andersson.

Märkt av minskade resurser

Kvinnojouren har på olika sätt märkt av polisens minskade resurser. Flera kvinnor har vittnat om att det tagit väldigt lång tid innan de blir uppringda för ett förhör.

– Det här är kvinnor som alltså fruktar för sina liv. Var tredje vecka mördas en kvinna i Sverige, året om, och hälften av dem har sökt hjälp tidigare. Och många gånger vet ju polisen vem förövaren är men ändå kan man inte ingripa eller göra något då ingen utredning startar, förklarar Mariah Andersson.

Färre tips

Tidigare har polisen vid fler tillfällen också tagit kontakt med kvinnojouren i Växjö för att lämna tips om personer som vill komma i kontakt med dem, men det har förändrats efter polisens omorganisation menar Mariah Andersson.

– Vi märker att vi inte får in lika mycket tips och det säger Brottsofferjouren också.

Hon menar att det här blir ett stort samhällsproblem i längden

–Våld i nära relationer är utbrett och ett stort folkhälsoproblem som också kostar samhället mycket i form av sjukskrivningar och vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.