Foto: arkiv

Strid mellan fotboll och hästsport i Växjö

Publicerad

I ett brev till Växjö kommun skriver två representanter från fotbollsklubbarna Växjö DFF och Östers IF att de tycker att kommunen bör hitta en annan plats för tävlingen i hästhoppning, Karl-Oskar Cup, som har hållits i Arenastaden.

I brevet menar de bland annat att hästarnas urin har orsakat skador på gräset, och att dåliga väderförhållanden detta året gjorde att det blev rejäla skador på framförallt Värendsvallens A-plan.

Arrangörerna bakom hästtävlingen reagerar nu kraftigt på brevet som skickats till kommunen.

– Jag tycker det är fruktansvärt sorgligt. Vi har ingen ridanläggning som är så stor att den kan svälja så mycket folk, säger Susanne Östrand som är med och arrangerar tävlingen.

Problem att tävlingen växer

När Karl-Oskar Cup startade 2013 hade arrangörerna bakom som mål att tävlingen skulle bli ponnysidans motsvarighet på Falsterbo horse show.  Sen dess har den vuxit och nästa år räknar man med 1200 starter. Men att tävlingen nu växer är något som brevskrivarna är oroliga för. Fler hästar orsakar mer skada på gräset menar de.

– Men hur ser en plan ut efter att tusen personer har spelat fotboll på den, undrar Susanne Östrand.

Arrangörerna planerar redan nästa års tävling som ska gå av stapeln i mitten av augusti. Och de är inte beredda på att flytta på sig.

– Nä, jag vill inte vika mig, och jag hoppas att kommunen ser till alla idrotter i Växjö kommun har samma möjligheter. Växjö nämns ofta som Sveriges mest idrottsvänliga kommun och då kan man inte bortse från ridsporten, säger Susanne Östrand.

Fotbollen får flytta på sig

Eva Johansson (C), kultur och fritidsnämndens ordförande i Växjö kommun, är trots att ärendet ännu inte behandlats i nämnden klar i sin uppfattning.

– Det är svårt att flytta på en hästtävling. Vi kanske måste titta på andra ytor när det gäller fotbollsträning. Vi måste kunna samarbeta, säger hon.

SVT Nyheter Småland har försökt att nå de som skrivit under brevet men inte lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.