”Det finns ett stort mörkertal om det här”

Uppdaterad
Publicerad

Som vi berättade igår är skolan den vanligaste platsen för sexuella trakasserier. Skolverket vill därför att skolorna anmäler varje känt fall för att kunna motverka problemet.

Trots det, finns det skolor i Kalmar och kronobergs län som inte anmälde ett enda fall skriftligt det senaste läsåret till sin kommun.

Skansenskolan i Mörbylånga har inte gjort en enda skriftlig anmälan, men enligt elever som SVT Nyheter Småland har pratat med, så förekommer det även där.

– Nån gång varje dag, men det är ju på skämt typ, men det är ju vanligt, säger Tuva Moberg som går på skolan.

– Jag tror att det förekommer, det som brister är ju hur det anmäls, säger David Idermark, verksamhetsområdeschef.

Det står noll i statistiken, tror du själv på den siffran?

– Nej det gör jag inte, det finns ett stort mörkertal här, säger han. Jag tror lärarna måste få tydligare uppdrag att rapportera kränkningar och trakasserier till sin chef och att chefen sedan anmäler vidare till mig, som är huvudmannen i det här fallet.

Skolorna har anmälningsplikt vilket innebär att rektorer måste anmäla varje fall av sexuella trakasserier eller kränkande behandling till sin huvudman. Anmälningsplikten kräver dock inte att anmälan görs skriftligt, en anmälan kan också göras muntligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.