Carl P Herslow, Skånepartiet och Mattias Ingeson, Erikshjälpen.

”De har stulit artikeln”

Uppdaterad
Publicerad

Skånepartiets ordförande Carl P Herslow vägrar att dra in hela upplagan av sin bok Om Islam, där han utan att fråga återgett en lång artikel om kvinnlig könsstympning som han hämtat från Erikshjälpens hemsida.

Våren 2011 intervjuades jönköpingsbon Ifrah Kirih i Erikshjälpens tidning om hur hon som ung flicka i Somaliland blivit könsstymnpad och nu driver opinion mot kvinnlig könsstympning.

Det islamfientliga Skånepartiets ledare Carl P Herslow har återgett artikeln i sin helhet i sin nyligen utkomna bok Om Islam. Erikshjälpen har reagerat starkt mot publiceringen och kräver att hela upplagan på tusen exemplar dras in.

– Vår inställning är att den här artikeln har blivit stulen, den har olovandes använts i ett felaktigt sammanhang, säger Mattias Ingeson som är biträdande generalsekreterare för Erikshjälpen.

Handlar inte om pengar

Det skulle inte göra någon skillnad om Erikshjälpen fått betalt för artikeln.

– Nej, det här handlar inte om pengar. Det är en upphovsrättsfråga, säger han.

Men Carl P Herslow har inte för avsikt att böja sig för Erikshjälpens krav.

– Nej, vi tänker självklart inte dra in hela upplagan.

Vill få bort islam

Erikshjälpen har ännu inte bestämt sig för hur de ska gå vidare, men Herslow är beredd att ta frågan ända till rättegång.

– Detta är en fråga om yttrandefrihet. Det är en enorm uppgift att få bort islam. Det är det vi är ute efter, säger Herslow.

Handlar inte bara om islam

Mattias Ingeson har en helt annan utgångpunkt:

– Vi arbetar inte mot islam utan vi arbetar för de här flickornas rättigheter, att slippa den här skadliga, farliga sedvänjan. Frågan om könsstympning handlar inte bara om islam och religion utan om sedvänjor. I grund och botten handlar det om flickors rättigheter och det är det vi arbetar för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.