Foto: Arkiv TT

Det här lär sig barnen på fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Vad man lär sig på en termin är visserligen individuellt, men på den tiden hinner men matas med kunskap och sociala färdigheter.

Khaled och Tasnim Suliman gick inte i skolan på fyra månader. Louise Lockström, som är lärare i en av förberedelseklasserna på Lindblomskolan, berättar om några av de kunskaper som de kunnat få om de börjat vid terminsstart.

Samhällsvetenskap

– I förberedelseklassen lär man sig mycket om närområdet, om hur Hultsfred fungerar och vad det finns för aktiviteter för barn. Föreningslivet är speciellt för Sverige och vi kan till exempel hjälpa dem att hitta någon idrottsaktivitet. Annars känner de kanske bara till sitt kvarter.

Religion

– Årskurs tre har varit på besök i kyrkan och moskén under terminen, eftersom eleverna lär sig om de största religionerna och vilka högtider som är viktiga inom varje religion.

Matte

– Under hela lågstadiet övar man på de fyra räknesätten, först plus och minus och sedan multiplikation och division.

Idrott

– Vi går till simhallen och kan man inte simma så får man lära sig det, förutsatt att man är inskriven i skolan. Sedan har vi också haft Skoljoggen under hösten, som är ett nationellt projekt för att barn ska lära sig att röra på sig mer tillsammans med klasskompisarna.

Socialt umgänge

– Rasterna är viktiga för att kunna skaffa kompisar. En del längtar mer efter kompisar än efter kunskap. Ibland vill de inte gå ut på rasten för att de tycker att det är så roligt att gå i skolan. Men sen vill de inte komma in igen för att de har kul med vännerna på rasten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.