Anders Printz på Socialstyrelsen

”Djupt olyckligt men nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Att nyutexaminerade sjuksköterskor fått vänta i månader på sin legitimation förklarar Socialstyrelsen med att de bytt handläggningssystem.

– Den här förändringen som vi gjort har varit nödvändig. Jag har förståelse för att det är frustrerande under den här perioden, men jag ser att vi varit tvungna att göra förändringen, säger Anders Printz på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har haft ett gammalt handläggningssystem, som riskerat att gå sönder. Nu har de bytt ut det, men under övergångstiden dröjde det uppemot åtta veckor för sjuksköterskorna att få sina legitimationer.

Aida en av de drabbade

Nu är handläggningstiderna nere på tre veckor, vilket Socialstyrelsen tyckerär rimligt. Men förra året var handläggningstiden bara en vecka.

På Dalbo Servicehus i Växjö sommarjobbar Aida Skopo. Hon väntar på sin sjuksköterskelegitimation och under tiden är det flera arbetsuppgifter hon inte får göra i hemsjukvården.

– Jag får till exempel inte lägga om sår och inte göra några hembesök om någon larmar för att de har ont. Jag får inte heller ge injektioner eller ta blodprover, säger Aida Skopo.

”De får inte vård i tid”

På Växjö kommun säger omsorgschefen Jörgen Gertsson att de gör allt för att patientsäkerheten inte ska påverkas. Men Aida känner ändå en viss oro för de gamla som får hjälp av hemsjukvården.

– De får inte den vård de behöver i tid, utan det blir fördröjningar. Det är räknat med att man ska vara tre som jobbar ute i hemsjukvården, nu är de två och ibland en, säger Aida Skopo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.