Döda fiskar med buken upp mot ytan flyter omkring. Foto: SVT

Död fisk flyter omkring i Yxern

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra veckan kom larm om att döda gäddor, abborrar och mört flyter omkring i sjön Yxern. Kraftigt regn kan vara orsaken menar kommunen.

– Att fiskarna dött beror troligtvis på kraftig nederbörd som gött algblomningen och resulterat i syrebrist, säger Carolina Stalebrant, på miljö- och byggnadskontoret i Västerviks kommun där man handlägger ärendet.

En snarlik teori är att fiskdöden orsakats av att kraftigt regn på blottlagda ytor gjort att det rinner ner slam i sjövattnet. Och att det i sin tur  gör att det uppstår syrebrist, skriver Västerviks-Tidningen.

Analyserar prover

Nu ska kommunen analysera proverna ordentligt och gå till botten med frågan. 

Sjön Yxern har varit i fokus under en längre tid på grund av det mycket låga vattenståndet som är ett resultat av extremt låga grundvattennivåer. Hur sjön ska regleras för att komma till rätta med situationen har blivit en infekterad fråga och nu ifrågasätts gamla vattendomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.