Livstids fängelse för mord i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Det blev livstids fängelse för mannen som ströp sin flickvän i stadsparken i Oskarshamn på lucianatten förra året. Domen föll i Kalmar tingsrätt idag.

Mannen döms för mord på sin 29-åriga flickvän och för ett mordförsök  i Oskarshamn augusti 2015, då han överföll en man som hade blivit vittne till ett bråk mellan en man och en kvinna och försökt skilja dem åt. Det var samma man som i december ströp sin flickvän. Den knivskurne mannen pekade ut honom i rätten utan någon som helst tvekan.

Nekar till mord

Den dömde mannen har erkänt att han varit våldsam mot kvinnan, men förnekar att han haft uppsåt att döda henne. De båda hade träffats i juni 2015, dagen efter att mannen frigivits villkorligt efter att ha dömts för kvinnofridskränkning. De flyttade ihop och i september förlovade de sig.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Decemberkvällen som slutade med flickvännens död hade de bråkat och hon ville göra slut. Hon tog av sig förlovningsringen och slängde den på marken i stadsparken. Hon hade tröttnat på hans upprepade aggressivitet och svartsjuka, enligt hennes vänner som vittnade under rättegången.

Vid rättegången i Kalmar tingsrätt i början av maj erkände mannen att han gjort sig skyldig till kvinnans död, men förnekade att det handlar om mord eftersom han inte hade för avsikt att döda henne.

Genom sin försvarare sa han att han fick en blackout och inte minns vad som hände.

Släpade henne 45 meter

Enligt åklagaren släpade den misstänkte mannen den mördade kvinnan 45 meter från stället där han ströp henne, till en annan plats i stadsparken. Sen körde han själv henne till akuten på Oskarshamns sjukhus, men inte direkt efter att hon ströps. Den 29-åriga flickvännen hade andnings- och hjärtstillestånd när hon kom till sjukhuset. Där satte personalen genast igång med att försöka rädda hennes liv. Personalen på sjukhuset fattade misstankar mot mannen och larmade polis som grep honom vid halv sex-tiden på morgonen.

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och skriver i domen:

”Hon har befunnit sig i en skyddslös situation utifrån att hon har varit nätt och han stark”.

Flickvännen var bara 148 cm lång och helt chanslös gentemot den aggressive fästmannen.

”Omständigheterna bedöms sammantaget som mycket försvårande”, fortsätter Kalmar tingsrätt.

Tidigare dömd

Mannen är tidigare dömd för grova våldsbrott mot en annan kvinna. I november 2011 dömdes han av Kalmar tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel av sin dåvarande gravida sambo. Han attackerade henne med en kniv och utdelat hugg mot både halsen och magen.

Knappt tre år senare dömdes han till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning av samma kvinna.

Han kommer efter avtjänad dom att utvisas ur riket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Mer i ämnet