Dorper – en blandning mellan engelska rasen Dorset och Persian från Iran. Foto: Niclas Wimmerberg

Dorperfåret kallades för monsterdjur – nu har kritiken tystnat

Publicerad

Den kallades för monsterdjur och jämfördes med kotypen Belgian blue av kritiker. Men nu hyllas dorperfåret av lantbrukare.

Dorper har avlats fram i Sydafrika som en blandning mellan engelska rasen Dorset och ett får från Iran som kallas Persian. De har tagits fram för att klara magra betesmarker och utvecklar snabbt mycket muskler och kött när de utfodras med kraftfoder.

De behöver inte klippas och kan betäckas året om. Fåren har oftast vitt huvud och påminner lite om en kokalv. Christer Larsson på Öland hyllar sina nya djur.

– Vi köpte in två baggar för två år sedan som vi har korsat på våra egna här. Det är lätta lamningar och de har mindre huvuden. När de kommer ut är de väldigt pigga och vill upp på bena och dia väldigt fort. Det tar inte många minuter innan de är uppe och försöker hitta spenorna, säger Christer Larsson som är tredje generation lantbrukare på Öland.

Foto: Niclas Wimmerberg

Kritiken har tystnat

Men avel av dorperfår fick från början skarp kritik. När den introducerades för första gången i Sverige 2010 målades den bland annat upp som ett monsterdjur och jämfördes med kotypen Belgian blue av kritiker. På Djurskyddsföreningen var man orolig för att det skulle bli industrialisering av dorperfåret. Men kritiken tystnade.

– Vi har ingen riktig koll. Vi har inte hört något om det sedan 2010, men det vore intressant att veta hur många det finns nu, säger Emma Brunberg på Djurskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.