Orsakade skador för ca 64 000 kr. Mannen frias dock helt från anklagelsen om skadegörelse eftersom han bl.a. glömt ta sin insulinspruta. Foto: SVT.

Slog sönder hotellspa – frias på grund av blodsockerfall

Uppdaterad
Publicerad

En man hemmahörande i Växjö gick bärsärkagång i ett spa på ett hotell på Ven utanför Landskrona och orsakade skador för cirka 64.000 kronor. Han åtalades för skadegörelse, men frikänns nu av Lunds tingsrätt.

Händelsen inträffade en sommardag 2015. Mannen som besökte ett SPA på ett hotell krossade två stora glasrutor, förstörde en brandsläckare, hällde ut klorpulver på golvet och orsakade skador på en jacuzzi.

Det blev skador för sammanlagt cirka 64.000 kronor och mannen åtalades för skadegörelse och krävdes på skadestånd.

Bäddat för blodsockerfall

Till sitt försvar sade mannen att han den aktuella dagen ätit dåligt, druckit mycket alkohol och ansträngt sig fysiskt. Mannen, som lider av diabetes, hade även slarvat med sitt insulin innan händelsen. Det är faktorer som i kombination med varandra kan leda till hypoglykemi (blodsockerfall) enligt en utredning som gjordes i målet

Mannens läkare intygar också att det är utrett att hypoglykemi kan innebära att en person agerar aggressivt och får en sänkt medvetandegrad.

Mannen erkänner att han orsakat skadorna men hävdar att han inte visste vad han gjorde. Han visste dock att han kunde få ett blodsockerfall, och därför tyckte åklagaren att han ändå borde dömas för skadegörelse.

Hade ingen avsikt

Men tingsrätten gör en annan tolkning och menar att även om tillståndet var självförvållat så går det inte att fastslå att mannen haft för avsikt att orsaka skadorna på hotellet.

Den åtalade mannen har inte drabbats av blodsockerfall tidigare, och därför har han inte förstått risken och varit likgiltig inför att det skulle inträffa, resonerar tingsrätten som väljer att frikänna honom från brottet. Mannen slipper också betala skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.