Drottning Kristinas liv filmas på Kalmar slott

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska drottning Kristina liv bli film. Inspelningarna pågår på Kalmar slott.

Just nu finns ett produktionsteam på runt tjugo personer på plats för att spela in merparten av filmens dramatiserade delar.

– Vi valde Kalmar slott eftersom det i princip är det enda slott i norra Europa som fortfarande har kvar inredningen från 1600-talet. Det gör att vi slipper bygga stora kulisser, vilket sparar mycket pengar, säger Mats Billberg Johansson, producent och inspelningsledare.

Vill locka unga tittare

Filmen tar sin början när drottning Kristina börjat fundera på att avsäga sig tronen och konvertera till katolicismen. Drottning Kristina blev känd dels som en grym härskare men också som ”queer queen” genom sin sexuella läggning.

– Filmen kommer så klart intressera många historieintresserade, men också en yngre publik eftersom det handlar om en kontroversiell person som gått till historien även som ”queer queen”, säger Mats Billberg Johansson.

Filmen kommer att visas på SVT i vinter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.