Jakob Youssef är ordförande i islamiska kulturcentret i Västervik. Det är han som ligger bakom initiativet att mötet hålls under fredagen. Foto: SVT

Efter bråket vid Västerviks gymnasium – försonades i moskén

Uppdaterad
Publicerad

Det islamiska kulturcentret i Västervik har under fredagseftermiddagen bjudit in till dialog mellan polis, räddningstjänst samt alla inblandade i bråket vid Västerviks gymnasium.

Det har spekulerats en del om vad som låg bakom det stora bråket vid Västerviks gymnasium där ett 70-tal ungdomar var inblandade.

– Enligt ungdomarna själva ska det ha börjat mellan två personer, sedan har fler blivit inblandade och bråket fortsatte sedan på skolan, säger Rami Al Shehabi som är kulturvärd på Mejeriet Ung.

Den bilden bekräftas i förundersökningen som i övrigt presenterar motstridiga uppgifter från de inblandade.

Situationen blev till slut ohållbar där bland annat fem personer greps misstänkta för misshandel och olaga hot i samband med bråket. Väktare sattes in för bevakning av skolan, drygt en vecka efter bråket beslutade ledningen att ställa in undervisningen på skolan.

Flera möten tidigare

Sedan dess har skolledningen, räddningstjänsten samt polisen haft krismöte vid ett par tillfällen om hur man ska styra upp situationen. Till slut erbjöd sig det islamiska centret i Västervik att bjuda in till en dialog mellan alla inblandade.

– Det är jättebra att de kontaktade oss, de har ju en helt annan infallsvinkel än vi som arbetar med brottsförebyggande frågor, säger Lisa Koblanck som är kommunpolis i Västervik.

Informera om lagar

Hon kommer själv att deltaga på det möte som hålls under fredagseftermiddagen vid det islamiska centret i Västervik, där räddningstjänsten, polisen samt ett 60-tal ungdomar som var inblandade i bråket blivit inbjudna.

– Min roll är att berätta för dessa ungdomar om vilka lagar samt regler som gäller i Sverige. Här löser vi inte tvister genom våld, säger Lisa Koblanck.

Vill få ett avslut

Rami Al Shehabi är en av de fyra kulturvärdarna som arbetar på fritidsgården Mejeriet Ung i Västervik. En mötesplats för många ungdomar efter att skoldagen tagit slut. Han hoppas att fredagens möte ska sätta punkt för oroligheterna vid Västerviks gymnasium.

– Vi har tidigare haft separata dialoger med de olika grupperna som varit inblandade i det här bråket, vi vill nu att alla ska mötas gemensamt och skapa ett lugn. Ungdomarna har också respekt för det islamiska kulturcentret, de har börjat inse att om de ska ha en chans att börja ett nytt liv i Sverige, så måste de sluta bråka med varandra, säger Rami Al Shehabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.