Biskop Fredrik Modéus är oroad över att allt fler medlemmar lämnar Svenska kyrkan. Foto: SVT

Efter rekordraset: ”Jag är oroad”

Publicerad

Svenska kyrkan tappar fler medlemmar än någonsin tidigare. Växjö stifts biskop Fredrik Modéus säger att barn och socialt utsatta drabbas.

Nästan 86 000 av Svenska kyrkans medlemmar lämnade förra året. Det är den högsta siffran någonsin för kyrkan, rapporterar Nyhetsbyrån TT.

– Det är oroande, säger Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.

Dålig siffror väntas

Siffrorna för Växjö stift är inte sammanställda ännu. De kommer troligen i februari, uppger stiftet i Växjö.

Men det är stor risk att även Växjö stift har drabbats av ett rekordstort tapp. Andelen medlemmar som lämnar Svenska kyrkan ligger på ungefär samma nivå i Växjö stift som i landet i helhet, sett till de senaste fem årens siffror.

Under år 2011 till 2015 har 17 790 personer aktivt lämnat Svenska kyrkan i Växjö stift, visar SVT Nyheter Smålands granskning. Det innebär att knappt 1 % av medlemmarna säger upp sitt medlemsskap varje år.

Allt färre är medlemmar

Andelen boende i stiftet som är medlemmar i Svenska kyrkan har under perioden minskat från 73 % till 67 %.

– Ju fler som lämnar desto sämre blir det med ekonomin. Då blir det svårare att hjälpa socialt utsatta och att ha en bra verksamhet för barn. Även programmen för våra tonåringar påverkas, säger biskop Fredrik Modéus.

Att rekordmånga lämnade förra året tror biskopen kan bero på att medier granskade hur mycket kyrkan lägger på olika resor. SVT Nyheter Småland uppmärksammade att 55 anställda och kyrkopolitiker på södra Öland åkte på en resa till Rom år 2015 som kostade drygt 350 000 kronor.

Svarar på kritiken

De dyra resorna inom Svenska kyrkan väckte kritik.

– Det var ett fåtal församlingar som misskötte sig. De flesta sköter det bra. Vi lever i en global värld och vi måste stå i kontakt med andra kyrkor. Resandet är viktigt, säger biskopen.

– Man ska komma ihåg att Svenska kyrkan ändå är en av de största lutherska kyrkorna i världen. Jag kommer inte att stirra mig blind på siffrorna. Det kan förstöra kreativiteten och glädjen.

Så många lämnar Svenska kyrkan i Växjö stift:

2011: 3425 (0,7% av medlemmarna)

2012: 3568 (0,8 %)

2013: 4467 (1%)

2014: 3060 (0,7%)

2015: 3270 (0,8%)

2016: Ej offentligt än – på riksnivå är medlemsraset rekordstort.

Källa: Svenska kyrkan, Växjö stift. 67 % av invånarna i Växjö stift är medlemmar i Svenska kyrkan (436 899 av 649 121 invånare). I Sverige som helhet är motsvarande siffra 63 %.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.