Foto: TT

Elsäkerhetsverket: ”Tillverkaren är ansvarig för produkten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att vi berättat om Michaela Borg – vars lägenhet totalförstördes och två katter dog, när hennes mobilladdare började brinna – har vi fått många reaktioner. Många frågar sig hur laddare kan ha så dålig kvalitet, att det borde gå att se till att laddare fungerar som de ska och inte fattar eld.

Margareta Willbergh jobbar på Elsäkerhetsverket. Hon förklarar att det är tillverkaren som är ansvarig för produkten.

– Innan 1995 när Sverige gick med i EU hade vi ett system med förhandsgodkännande; allt skulle vara S-märkt. Nu har vi ett system med egenkontroll och det manifesteras genom CE-märkning.

Kan man lita på CE-märkningen då?

– Både ja och nej. Man kan lita på det om det är äkta, men det säger ju sig själv att det bara är att sätta dit ett märke. Men Apple är inte ett sådant företag som gör det, säger Margareta Willbergh.

Problem med importerade produkter

Michaela Borg laddade sin Ipad med originalladdaren, men oftast brukar det vara problem med importerade produkter.

– Det är inte ovanligt att man köper billiga laddare på nätet, och då är det kanske mindre seriösa importörer, som inte satt sig in i lagstiftningen, utan köper från Asien och säljer i Sverige. Och där har man ett ansvar som konsument. Ett bra råd är att använda orginalladdare, säger Margareta Willbergh.

Men även om det är tillverkarens ansvar så förespråkar Elsäkerhetsverket försiktighet när det gäller just mobilladdare.

– I somras gick vi ut med att det är mindre lämpligt att ladda på natten. Det är bra att ha uppsyn över laddaren när den laddas, även om originalladdare självklart ska vara säkra, säger Margareta Willbergh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.