Emåförbundet fick pris för god vattenmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Förutom äran fick Emåförbundet 50 000 kronor i prispengar som ska användas till bättre vatten.

Det var på tisdagskvällen som Emåförbundet fick ta emot vattenmiljöpriset ”Sjöstjärnan” vid Havs- och vattenforum i Göteborg. ”Sjöstjärnan” är ett nationellt vattenpris som delades ut för första gången förra året.

Tre nominerade

I år hade 39 förslag på spännande vattenmiljöprojekt lämnats in, och tre av dem slutligen nominerats till priset. De två förutom Emåförbundet var Tullstorpsåsprojektet i Skåne och projektet 8 fjordar i Bohuslän.

Enligt motiveringen har Emåförbundet ”arbetat långvarigt och engagerat med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer.”

– Jag är oerhört stolt över att vi fått denna uppskattning, sa Emåförbundets ordförande Anders Gustafsson i sitt tacktal.

Åtta kommuner

I Emåförbundet ingår åtta kommuner och flera företag. Förbundet bildades 2004 och arbetar med att vårda och utveckla och återställa Emåns värdefulla vattentillgångar samt natur- och vattenmiljöer.

Bakom priset ”Sjöstjärnan” finns förutom Havs- och vattenmyndigheten även Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Emån

Emån har sina källor uppe på det småländska höglandet cirka 330 meter över havet i Nässjö kommun och rinner efter 22 mils mycket varierande lopp ut i Östersjön vid Em i norra delen av Kalmar Sund. Emån är det största vattendraget i sydöstra Sverige, avrinningsområdet är cirka 4500 kvadratkilometer  stort och berör huvudsakligen åtta kommuner i Jönköpings- och Kalmar län. Emåns huvudfåra och flera biflöden är av riksintresse för naturvården.

Källa Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.