Foto: Viktor Fremling

Emil Björnerman från Nybro tävlar i yrkes-EM

Uppdaterad
Publicerad

När Yrkes-EM avgörs i Göteborg i helgen är Emil Björnerman, CNC-operatör, från Nybro en av finalisterna.

– Det är sista tävlingsdagen i dag och det kan hända mycket. Det är en svår bit i dag, konstruktören har gjort lustiga former på biten som ska bearbetas, men jag har löst det i teorin, säger Emil Björnerman från Nybro som tävlar under lördagseftermiddagen.

Totalt deltar 500 personer

20-årige CNC-operatören Emil Björnerman är en av de 31 yrkesskickliga ungdomar som är med och representerar Sverige när yrkes-EM avgörs i Göteborg i helgen. Emil Björnerman har tagit sig till EM via en rad olika kvaltävlingar där han visat prov på kunskap och skicklighet. I truppen från Sverige finns flera yrken representerade som till exempel florist, undersköterska, murare, hudterapeut och kock. Totalt deltar 500 ungdomar från hela Europa som ska göra upp om medaljerna i 35 olika yrken.

– Jag hoppas på att få vara med i toppen, jag hade verktygsproblem igår där jag tror jag förlorade en del men jag ligger absolut inte sist, säger Emil Björnerman som till vardags jobbar som svarvare men nu tävlar som fräsare.

Under en prisceremoni på söndagseftermiddagen får vi veta om Emil Björnerman är bäst i Europa i sin kategori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.