”En generation som inte kan hantera cykel”

Publicerad

Polisen kommer inte längre ut till lågstadieskolorna och lär ut trafikvett. Enligt organisationen Cykelfrämjandet kan detta komma att få stora konsekvenser för trafiksäkerheten.

– Det handlar om våra barn som utsätts för fara om de inte lär sig cykelregler och trafikregler. Långsiktigt är det stor risk att vi får en hel generation som inte kan hantera cykel och moped på samma sätt som tidigare, säger Mirka Kans från organisationen Cykelfrämjandet.

Inga poliser i skolan

Idag lägger polisen krutet på annat håll och menar att det är upp till skolorna att lära barnen om trafiksäkerhet.

Cykelutredningen

– Den utbildning vi höll ute på skolorna tidigare prioriterades bort för ett antal år sedan. Ansvaret lades över på skolorna som väl kanske inte heller ser trafikutbildning som sitt ansvar. Det gör att den utbildningen faller mellan stolarna, säger Peter Möllerberg på Kronobergspolisen.

Cyklar med hög musik

– Jag ser barn och ungdomar som cyklar med hög musik. De hör inte när någon närmar sig bakifrån, säger Mirka Kans.

Enligt Skolverket står det i läroplanen att barn i årskurserna ett till tre ska lära sig om trafikregler. Men det är sedan upp till varje skola att bestämma hur man lägger upp den undervisningen.

Skolor väljer bort trafikvett

Mirka Kans tror att många lärare omedvetet prioriterar bort den här typen av kunskap eftersom läroplanen är vag när det gäller trafikvett.

– Jag tror att det är jätteviktigt att få ut en polis som säger att såhär ska du göra, för vi litar på myndighetspersoner, säger Mirka Kans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykelutredningen

Mer i ämnet